Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Розв’язок астрофізичної проблеми пов’язує темну матерію та надмасивні чорні діри

24 липня 2024

Нове дослідження, можливо, виявило зв’язок між надмасивними чорними дірами та частинками темної матерії, що могло б вирішити проблему, яка десятиліттями турбувала астрофізиків: «проблему останнього парсека».

 

 

Торік міжнародна група дослідників виявила фоновий «гул» гравітаційних хвиль. Вони припустили, що цей фоновий сигнал виходить від мільйонів пар надмасивних чорних дір, що зливаються.

 

Надмасивні чорні діри в сотні тисяч до мільярдів разів більші за масою, ніж Сонце. Але теорія вказує на те, що такі злиття між парами надмасивних чорних дір не мають відбутися. Оскільки спостерігати такі об’єкти надзвичайно важко, астрофізикам доводиться покладатися на теоретичне моделювання, щоб зрозуміти динаміку пар чорних дір.

Read more

Головній астрономічній обсерваторії НАН України — 80 років

14 липня 2024

17 липня 2024 року виповнюється 80 років від часу заснування Головної астрономічної обсерваторії (ГАО) Національної академії наук України.

 

 

Зусиллями кількох поколінь астрономів ГАО перетворилась у відому наукову установу, яка має висококваліфіковані кадри та займає провідне місце з різних напрямів астрономії. Обсерваторія має тісні наукові зв’язки з багатьма астрономічними закладами України та світу. Вона була ініціатором і учасником міжнародних програм і проєктів, зокрема створення Каталогу фундаментальних слабких зір та фотографічного огляду неба, спостереження комети Галлея, визначення варіацій глобальних характеристик Сонця, а також брала участь у підготовці та здійсненні космічних проєктів ВЕГА, ФОБОС, КОРОНАС та інших.

 

З нагоди ювілею в ГАО 1517 липня поточного року відбудеться Міжнародна наукова конференція «Головна астрономічна обсерваторія НАН України — від 1944 р. і надалі. Вплив міжнародної співпраці».

 

За інф. з сайту ГАО НАН України підготував Іван Крячко

Пошук інформації на порталі

news 28 06 17mЗображення, отримані за допомогою радіоантен з дуже довгою базою, розміщених по всьому континенту (Північна Америка — Ред.), показують орбітальний рух двох надмасивних чорних дір, що обертаються одна навколо одної в центрі далекої галактики. В майбутньому може відбутися їх злиття, що спричинить утворення гравітаційних хвиль, які поширяться у Всесвіті.

 

Використавши радіоприймач з надзвичайно високою роздільною здатністю «Антени з дуже довгою базою» (Very Long Baseline Array, VLBA) Національного наукового фонду, астрономи уперше виявили орбітальний руху пари надмасивних чорних дір в галактиці, що лежить на відстані приблизно 750 мільйонів світлових років від Землі.

 

news 28 06 17 v

 

Уявлення художника про пару надмасивних чорних дір в центрі галактики 0402+379, що лежить на відстані 750 мільйонів світлових років від Землі. Фото з сайту www.sciencedaily.com.

 

Дві чорні діри, загальна маса яких у 15 мільярдів разів більша, ніж маса Сонця, віддалені одна від одної лише приблизно на 24 світлових років, що надзвичайно мало для такої системи.

 

«Це перша пара чорних дір, де вдалося побачити окремі об’єкти, які рухаються один навколо одного, що робить її першою візуально-подвійною чорною дірою, — зауважив Ґреґ Тейлор (Greg Taylor) з університету Нью-Мексико (University of New Mexico, UNM).

 

Супермасивні чорні діри, що в мільйони або мільярди разів масивніші Сонця, містяться в ядрах більшості галактик. Наявність двох таких монстрів у центрі однієї галактики означає, що вона колись злилася з іншою зоряною системою. У таких випадках дві чорні діри можуть згодом зазнати злиття, що спричинить виникнення гравітаційних хвиль, які поширяться у Всесвіті.

 

«Ми вважаємо, що дві надмасивні чорні діри в цій галактиці зливаються», — підкреслив Каришма Бансал (Karishma Bansal), аспірант UNM, додавши, що злиття відбудеться у майбутньому, як мінімум, через мільйони років.

 

Еліптичну галактику 0402+379 уперше помітили на небі в 1995 році. Її вивчали у 2003 та 2005 роках з допомогою VLBA. Спираючись на факт відкриття двох ядер в галактиці, замість одного, Тейлор і його співробітники в 2006 р. дійшли висновку, що в ній міститься пара надмасивних чорних дір.

 

Нове дослідження, про результати якого Тейлор з колегами повідомляють в Astrophysical Journal, поєднує спостереження на VLBA упродовж 2009—2015 років, а також повторний аналіз даних, раніше отриманих з допомогою «Антени з дуже довгою базою». Ця робота дозволила виявити рух двох ядер, що підтверджує: дві чорні діри обертаються одна навколо одної. Попередні обчислення науковців вказують на те, що період обертання становить приблизно 30 000 років.

 

«Нам потрібно продовжувати спостерігати цю галактику, щоб покращити наше розуміння орбіти, а також маси чорних дір», — зауважив Тейлор. «Ця пара чорних дір дає нам перший шанс вивчити, як такі системи взаємодіють», — додав він.

 

Астрономи сподіваються відкрити інші такі системи. Злиття галактик, внаслідок чого дві супермасивні чорні діри опиняються на відносно близькій відстані, вважають поширеним процесом у Всесвіті, тому астрономи вважають, що подвійних надмасивних чорних дір має бути багато.

 

За інф. зсайту www.sciencedaily.com підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1