Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Розв’язок астрофізичної проблеми пов’язує темну матерію та надмасивні чорні діри

24 липня 2024

Нове дослідження, можливо, виявило зв’язок між надмасивними чорними дірами та частинками темної матерії, що могло б вирішити проблему, яка десятиліттями турбувала астрофізиків: «проблему останнього парсека».

 

 

Торік міжнародна група дослідників виявила фоновий «гул» гравітаційних хвиль. Вони припустили, що цей фоновий сигнал виходить від мільйонів пар надмасивних чорних дір, що зливаються.

 

Надмасивні чорні діри в сотні тисяч до мільярдів разів більші за масою, ніж Сонце. Але теорія вказує на те, що такі злиття між парами надмасивних чорних дір не мають відбутися. Оскільки спостерігати такі об’єкти надзвичайно важко, астрофізикам доводиться покладатися на теоретичне моделювання, щоб зрозуміти динаміку пар чорних дір.

Read more

Головній астрономічній обсерваторії НАН України — 80 років

14 липня 2024

17 липня 2024 року виповнюється 80 років від часу заснування Головної астрономічної обсерваторії (ГАО) Національної академії наук України.

 

 

Зусиллями кількох поколінь астрономів ГАО перетворилась у відому наукову установу, яка має висококваліфіковані кадри та займає провідне місце з різних напрямів астрономії. Обсерваторія має тісні наукові зв’язки з багатьма астрономічними закладами України та світу. Вона була ініціатором і учасником міжнародних програм і проєктів, зокрема створення Каталогу фундаментальних слабких зір та фотографічного огляду неба, спостереження комети Галлея, визначення варіацій глобальних характеристик Сонця, а також брала участь у підготовці та здійсненні космічних проєктів ВЕГА, ФОБОС, КОРОНАС та інших.

 

З нагоди ювілею в ГАО 1517 липня поточного року відбудеться Міжнародна наукова конференція «Головна астрономічна обсерваторія НАН України — від 1944 р. і надалі. Вплив міжнародної співпраці».

 

За інф. з сайту ГАО НАН України підготував Іван Крячко

Пошук інформації на порталі

news 18 08 17mЯвище Наднової не завжди закінчується знищенням зорі. Білий карлик, що швидко рухається в нашій галактиці, може бути першим залишком, який ми спостерігаємо як наслідок рідкісного, слабкого типу Наднових. Результати нового дослідження оприлюднив журнал Science.

 

 

У 2003 р. виявлено наднові зорі типу Iax, які є слабшими, ніж їхні потужніші «родичі» — Наднові типу Ia. Спалахи наднових зір типу Ia такі яскраві, а головно схожі один на одного, що астрономи використовують їх як «стандартні свічки» для оцінки астрономічних відстаней. Обидва типи Наднових трапляються в системах, де дві зорі обертаються одна навколо одної, тобто в подвійних зоряних системах. Якщо білий карлик перетягує на себе речовину зовнішніх шарів більшої зорі-компаньйона, то, зрештою, досягне критичної маси, що спричинить його вибух.

 

news 18 08 17v

 

На світлині показано уявлення художника про подвійну зоряну систему в якій білий карлик перетягує на себе речовину зовнішніх шарів більшої зорі-компаньйона. Фото з сайту www.newscientist.com.

 

Наднові типу Ia після спалаху не залишають нічого, але останні дослідження показують, що явище Наднової типу Iax може бути досить слабким, щоб білий карлик вижив. Комп’ютерне моделювання також дозволяє припустити: такі Наднові приводять до того, що білий карлик отримує додатковий поштовх (імпульс) для руху в міжзоряному просторі.

 

Прямих спостережень білих карликів, що залишилися живими після спалахів Наднових типу Iax, досі не було. Але Стефані Венне (Stephane Vennes) з Астрономічного інституту Чеської академії наук з колегами вважають, що вони знайшли один з таких залишків, що вижив, — це зоря з назвою LP 40-365. Хімічний склад білого карлика і швидке обертання вказують на те, що він, напевно, колись мав зорю партнера. А його висока швидкість і траєкторія відповідають імпульсу, який може спричинити спалах Наднової типу Iax.

 

Зазвичай, одиночні зорі з швидким рухом виникають з подвійних зоряних систем. Якщо орбіта такої системи пролягала занадто близько до центра галактики, то це призводило до розриву пари і надавало зорям додаткового імпульсу. Але, «відновивши» траєкторію LP 40-365 назад у часі, науковцям стало ясно, що вона ніколи не проходила повз центр Галактики.

 

Хімічний склад, вік та інші характеристики зорі LP 40-365 на думку Венне і її команди можна пояснити, зробивши припущення, що ця зоря є вцілілим залишком від спалаху Наднової типу Iax, який відбулася на відтинку часу 5 — 50 млн років тому за десятки тисяч світлових років від Землі.

 

«Наднові типу Iax вивчені мало, немає великої кількості об’єктів цього типу, тому будь-які нові дані є корисною інформацією», — зауважила Ешлі Паґнотта (Ashley Pagnotta) з коледжу Чарльстона в Південній Кароліні.

 

Оскільки спалахи наднових зір тривають короткий час і неможливо точно передбачити, коли вони відбудуться, то все, що ми знаємо про них, отримано завдяки вивченню їх наслідків. Виживання таких білих карликів, як LP 40-365, дозволило б точніше визначити, що саме призводить до появи Наднових типу Iax, а також, можливо, і їхніх «двоюрідних сестер» —наднових зір типу Ia, які мають вирішальне значення для вивчення швидкості розширення Всесвіту.

 

За інф. з сайту www.newscientist.com підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1