Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Астрономи виявили сильні магнітні поля біля чорної діри в центрі Молочного Шляху

27 березня 2024

 

Нове зображення, отримане за допомогою Телескопа горизонту подій (Event Horizon Telescope, EHT), дало змогу виявити сильні та впорядковані магнітні поля, що виходять по спіралі від краю надмасивної чорної діри Стрілець A* (Sgr A*). На новій світлині «монстра», що ховається в серці галактики Молочний Шлях, якого вперше спостерігали у поляризованому світлі, науковці побачили структуру магнітного поля, разюче схожу на аналогічну структуру в чорної діри у центрі галактики M87. Це свідчить про те, що наявність сильного магнітного поля може бути спільною ознакою всіх чорних дір. Виявлена схожість також натякає на існування невидимого струменя (джета) в Sgr A*. Результати дослідження оприлюднені в The Astrophysical Journal Letters.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 10 05 18 mКорона Сонця, невидима для людського ока, за винятком випадків, коли вона спалахує як ореол під час сонячного затемнення, досі є значною мірою таємницею для науковців, які її вивчають. Містячись на відстані 2000 кілометрів від поверхні зорі, вона в понад сотню разів гарячіша, ніж нижні шари, що лежать значно ближче до ядра Сонця.

 

Група фізиків, очолювана Ґрегорі Флейшманом (Gregory Fleishman) з Технологічного інституту Нью-Джерсі (New Jersey Institute of Technology, NJIT), нещодавно виявила явище, яке може допомогти розгадати, за словами науковців, «один з найбільших викликів для сонячного моделювання» — визначення фізичних механізмів, які нагрівають верхню атмосферу до понад 1 млн градусів за шкалою Цельсія. Результати дослідження, яке виявило раніше невідому додаткову теплову енергію в короні, оприлюднив Astrophysical Journal.

 

news 10 05 18 v

 

Група фізиків, очолювана Ґрегорі Флейшманом з Технологічного інституту Нью-Джерсі, виявила раніше невідому енергію в корональних петлях на Сонці. Фото з сайту www.sciencedaily.com.

 

«Ми знали, щось справді дивне відбувається на межі між фотосферою — поверхнею Сонця — і короною, зважаючи на помітні невідповідності в хімічному складі між двома шарами та різким зростанням температури плазми на цій межі», — зауважив відомий дослідник, професор Флейшман.

 

З низки спостережних даних, отриманих космічною Обсерваторією сонячної динаміки (Solar Dynamics Observatory, SDO) NASA, науковці виявили в короні ділянки з підвищеними рівнями іонів важких металів. Вони містяться в трубках магнітного потоку, концентраціях магнітних полів, які переносять електричний струм. Яскраві зображення таких ділянок, отримані в екстремально далекому (короткохвильовому) ультрафіолетовому діапазоні (extreme ultraviolet, EUV), вказують на непропорційно великі — уп’ятеро й більше — концентрації багатозарядних металів у порівнянні з одноелектронними іонами водню, ніж це є у фотосфері.

 

Іони заліза містяться, за словами науковців, в «іонних пастках», розташовані в основі корональних петель — дуг наелектризованої плазми, спрямованих магнітними лініями. Існування цих пасток може означати, що існують високоенергетичні корональні петлі з малим вмістом іонів заліза, які поки що не проявляють себе в діапазоні EUV. Тільки іони металів дають емісії, які роблять їх видимими.

 

«Ці спостереження вказують на те, що корона може містити ще більше теплової енергії, ніж це спостерігається прямо в діапазоні EUV, і яку ми ще не врахували», — сказав Флейшман. Він додав, що її видно на інших довжинах хвиль, а тому науковці планують поєднати отримані результати з даними спостережень в мікрохвильовому діапазоні та в рентгенівських променях.

 

За інф. з сайту www.sciencedaily.com підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1