Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Зоряні перемички показують: розвиток ранніх галактик у Всесвіті відбувався набагато швидше, ніж вважалося раніше

24 квітня 2024

Ранні галактики були не такими хаотичними і розвивалися набагато швидше, ніж вважали астрономи раніше.

 

Це випливає з результатів дослідження, яке «озирнулося» на понад десять мільярдів років назад. Міжнародна група астрономів під керівництвом науковців з Даремського університету, Великобританія, використала космічний телескоп Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST), щоб знайти докази формування в галактик барів [Бар галактики (англ. bar — перемичка) — складова багатьох спіральних і неправильних галактик, яка лежить у площині диска і має вигляд витягнутого ущільнення із зір і міжзоряного газу.], коли Всесвіту було лише кілька мільярдів років. Результати дослідження опубліковано в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Докладніше:

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 24 03 18mПерший відомий міжзоряний відвідувач Сонячної системи, ймовірно, ще загадковіший, аніж вважали науковці раніше — на це вказують результати нового дослідження. Згідно з ними, таємничий голкоподібний об’єкт «‘Oumuamua» (‘Оумуамуа), який був помічений торік у жовтні, мабуть, народився в подвійній зоряній системі.

 

‘Oumuamua означає гавайською мовою «розвідник»; об’єкт відкрили з допомогою Системи телескопів панорамного огляду й швидкого реагування (The Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System, Pan-STARRS) в обсерваторії Галеакала на острові Мауї.

 

news 24 03 18v

 

На світлині, складеній з кількох знімків, отриманих з допомогою Дуже великого телескопа Європейської південної обсерваторії та телескопа «Джеміні» (південний) в Чилі, видно міжзоряний астероїд ‘Oumuamua (його зображення обведено колом). Фото з сайту www.eso.org.

 

Астрономи виявили, що космічний прибулець довжиною 400 метрів, пролітав крізь Сонячну систему по гіперболічній орбіті — цей факт свідчить по відсутність його гравітаційного зв’язку із Сонцем. Спочатку науковці вважали, що тіло, ймовірно, є кометою. Але ‘Оумуамуа не виявляє ніякої кометної активності — відсутність довгого хвоста, газової хмари — «коми» навколо свого ядра — ці його особливості, навіть після того, як він впритул наблизився до Сонця, не сприяли класифікації його як комети, тому він був віднесений до сімейства астероїдів.

 

«Це дуже дивно, що перший об’єкт, який відвідав Сонячну систему, виявився астероїдом, бо комети набагато простіше помітити, тим паче, в Сонячній системі вони дуже часті гості, порівняно з астероїдами», — так в заяві для ЗМІ прокоментував еволюційний статус нашого космічного гостя дослідник Алан Джексон, докторант Центру планетарних наук Торонтського університету в Скарборо.

 

Але є ще одна «цікавинка» в історії нашого гостя. Існує велика ймовірність того, що його «батьківщиною» була зоряна система, яка зовсім не нагадує нашу сонячну. Джексон та його колеги виконали ретельне чисельне моделювання, яке вказало, що системи з двома близькими зорями — їх в астрономії так і називають — «подвійні зорі» — здатні значно ефективніше «відловлювати» — захоплювати в свою компанію астероїди, аніж одинарні зоряні системи.

 

Насправді, існує безліч цих подвійних систем — попередні дослідження показали, що більше половини всіх зір Молочного Шляху мають близькі зорі-супутники.

 

Ніхто точно не знає, звідки прибув ‘Оумуамуа, які величезні космічні простори подолав він на шляху до Сонця. Але безсумнівно (про це свідчать результати дослідження), що з великою вірогідністю він народився в подвійній системі, в складі якої є принаймні одна велика, гаряча зоря. Чисельне моделювання свідчить, що в таких системах, ймовірно, переважають кам’янисті тіла, які рухаються відносно близько до зони первинного викиду.

 

‘Оумуамуа, вирвався із опіки планети (в початковий період її формування) в подвійній зоряній системі, однак, можливо, це було дуже давно — заявили Джексон і його команда.

 

‘Оумуамуа пройшов повз Землею 14 жовтня 2017 р. на відстані майже 24 мільйонів кілометрів. Зараз він наближається до зовнішньої Сонячної системи. Об’єкт був надто далеким і слабким для вивчення навіть з великими телескопами з середини грудня 1980 р. Але астрономи зібрали цікаву інформацію про нашого гостя в момент його зближення, і, безумовно, будуть ще довго аналізувати її.

 

«Точно так само, як ми використовуємо комети, щоб краще зрозуміти формування планет в Сонячній системі, може, цей цікавий об’єкт розповість нам про те, як планети утворюються в інших системах», — сказав Джексон.

 

Результати нового дослідження оприлюднив 19 березня поточного року журнал Monthly Notices of the Royal Astronomical Society («Щомісячні повідомлення Королівського астрономічного товариства»).

 

У номенклатурі космічних об’єктів для ‘Oumuamua зарезервоване офіційне позначення 1I/2017 U1 — символ «I» свідчить про його міжзоряний — Interstellar — статус; на відміну від «С» (Cоmet) та «А» (Asteroid). Приємний для астрономів момент!

 

За інф. з сайту www.space.com підготував Георгій Ковальчук

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1