Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Астрономи виявили сильні магнітні поля біля чорної діри в центрі Молочного Шляху

27 березня 2024

 

Нове зображення, отримане за допомогою Телескопа горизонту подій (Event Horizon Telescope, EHT), дало змогу виявити сильні та впорядковані магнітні поля, що виходять по спіралі від краю надмасивної чорної діри Стрілець A* (Sgr A*). На новій світлині «монстра», що ховається в серці галактики Молочний Шлях, якого вперше спостерігали у поляризованому світлі, науковці побачили структуру магнітного поля, разюче схожу на аналогічну структуру в чорної діри у центрі галактики M87. Це свідчить про те, що наявність сильного магнітного поля може бути спільною ознакою всіх чорних дір. Виявлена схожість також натякає на існування невидимого струменя (джета) в Sgr A*. Результати дослідження оприлюднені в The Astrophysical Journal Letters.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

Після завершення важливих етапів вирівнювання (юстування) окремих сегментів головного дзеркал космічного телескопа Джеймса Вебба науковці очікують, що його оптичні характеристики дають змогу здобути або перевищити наукові цілі, для досягнення яких була створена обсерваторія.

 

news 17 03 22v

 

11 березня поточного року інженери та науковці, які працюють з космічним телескопом Вебба, завершили етап юстування, відомий як «етап точності» («fine phasing»). На цьому важливому етапі введення в експлуатацію оптичної системи телескопа кожен перевірений і протестований її елемент працює на рівні або вище очікуваного. Також не виявлено жодних критичних проблем (забруднень чи блокування) на шляху поширення випромінювання в оптичній системі. Обсерваторія здатна успішно збирати світло від віддалених об’єктів і без проблем передавати його до своїх приладів.

 

Хоча до того, як «Вебб» остаточно представить свій погляд на космос, залишилися місяці, досягнення цієї віхи означає: наукова група телескопа впевнена — його оптична система працює якнайкраще.

 

«Понад 20 років тому науковці та інженери вирішили створити найпотужніший телескоп, який будь-хто коли-небудь поміщав у космос, і придумали оригінальну оптичну схему для досягнення вимогливих наукових цілей», — сказав Томас Зурбухен (Thomas Zurbuchen), заступник адміністратора наукової місії NASA. «Сьогодні ми можемо сказати, що схема буде працювати».

 

Хоча деякі з найбільших наземних телескопів мають головне дзеркало із окремих сегментів, «Вебб» є першим телескопом у космосі, який використовує таку конструкцію. Основне дзеркало діаметром 6,5 метра — занадто велике, щоб поміститися в обтічник ракети, — складається з 18 шестикутних берилієвих сегментів. Його потрібно було скласти для запуску, а потім розгорнути в космічному просторі та відрегулювати кожен з його сегментів з точністю до нанометрів, щоб утворити єдину дзеркальну поверхню.

 

«Окрім уможливлення неймовірної науки, якої вдасться досягти завдяки телескопу Вебба, наукові групи, які розробили, побудували, випробували, запустили та зараз керують цією обсерваторією, запровадили новий спосіб створення космічних телескопів», — сказав Лі Файнберґ (Lee Feinberg), керівник групи оптичної системи телескопа Вебба в Центр космічних польотів імені Ґоддарда NASA в Грінбелті, штат Меріленд.

 

Космічний телескоп Джемса Вебба успішно досяг етапу юстування оптичної системи. Відео з сайту Центру космічних польотівімені Ґоддарда NASA.

 

Після завершення етапу тонкого юстування телескопа наукова група повністю «узгодила» роботу основного приймача «Вебба», камеру ближнього інфрачервоного діапазону (Near-Infrared Camera), з оптичною системою обсерваторії.

 

«Ми повністю відюстували та сфокусували телескоп на зорі, і результат перевершує характеристики. Ми в захваті від того, що це означає для науки», — сказала Рітва Кескі-Куга (Ritva Keski-Kuha), заступник керівника групи оптичної системи телескопа Вебба в Центрі Ґоддарда. «Тепер ми знаємо, що правильно створили телескоп».

 

news 17 03 22mЦе «селфі» отримано за допомогою спеціалізованого лінзового «фотоапарата», встановленого всередині приймача NIRCam. Його було розроблено для отримання зображень сегментів головного дзеркала. Цю систему не призначено для наукових спостережень, а тільки для інженерних цілей і юстування. На цьому зображенні показано, що всі 18 сегментів основного дзеркала телескопа Вебба збирають світло від однієї зорі як єдине ціле. Фото з сайту www.nasa.gov.

 

Протягом наступних шести тижнів інженери та науковці виконають решту етапів юстування до остаточного налаштування наукових інструментів. Вони мають ввести в дію спектрограф ближнього інфрачервоного діапазону (Near-Infrared Spectrograph), приймач середнього інфрачервоного діапазону (Mid-Infrared Instrument), а також приймач ближнього інфрачервоного діапазону і безщілинний спектрограф (Near InfraRed Imager and Slitless Spectrograph). На цьому етапі роботи за допомогою спеціального алгоритму буде виконано оцінку стану кожного інструменту, а потім обчислено остаточні поправки, потрібні для досягнення правильного юстування телескопа для всіх наукових інструментів. Після цього почнеться останній етап юстування Вебба, коли наукова «команда» виправить будь-які невеликі помилки позиціонування сегментів головного дзеркала.

 

Наукова група має намір завершити всі процедури юстування оптичних елементів телескопа до початку травня, якщо не раніше, перш ніж розпочати підготовку до роботи наукових інструментів. Цей етап триватиме приблизно два місяці. Перші зображення та наукові дані від космічного телескопа Вебба, отримані з повною роздільною здатністю, будуть оприлюднені влітку.

 

«Вебб» — це найсучасніша в світі космічна астрономічна обсерваторія, яка дасть змогу розгадати таємниці Сонячної системи, вивчити далекі світи навколо інших зір і дослідити таємничі структури та походження Всесвіту і нашого місця в ньому. «Вебб» — це міжнародна програма, яку очолює NASA разом із партнерами ESA (Європейське космічне агентство) та Канадське космічне агентство.

 

Для отримання додаткової інформації про місію «Вебб» відвідайте сайт: https://www.nasa.gov/webb.

 

За інф. з сайту www.nasa.gov підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1