Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Розв’язок астрофізичної проблеми пов’язує темну матерію та надмасивні чорні діри

24 липня 2024

Нове дослідження, можливо, виявило зв’язок між надмасивними чорними дірами та частинками темної матерії, що могло б вирішити проблему, яка десятиліттями турбувала астрофізиків: «проблему останнього парсека».

 

 

Торік міжнародна група дослідників виявила фоновий «гул» гравітаційних хвиль. Вони припустили, що цей фоновий сигнал виходить від мільйонів пар надмасивних чорних дір, що зливаються.

 

Надмасивні чорні діри в сотні тисяч до мільярдів разів більші за масою, ніж Сонце. Але теорія вказує на те, що такі злиття між парами надмасивних чорних дір не мають відбутися. Оскільки спостерігати такі об’єкти надзвичайно важко, астрофізикам доводиться покладатися на теоретичне моделювання, щоб зрозуміти динаміку пар чорних дір.

Read more

Головній астрономічній обсерваторії НАН України — 80 років

14 липня 2024

17 липня 2024 року виповнюється 80 років від часу заснування Головної астрономічної обсерваторії (ГАО) Національної академії наук України.

 

 

Зусиллями кількох поколінь астрономів ГАО перетворилась у відому наукову установу, яка має висококваліфіковані кадри та займає провідне місце з різних напрямів астрономії. Обсерваторія має тісні наукові зв’язки з багатьма астрономічними закладами України та світу. Вона була ініціатором і учасником міжнародних програм і проєктів, зокрема створення Каталогу фундаментальних слабких зір та фотографічного огляду неба, спостереження комети Галлея, визначення варіацій глобальних характеристик Сонця, а також брала участь у підготовці та здійсненні космічних проєктів ВЕГА, ФОБОС, КОРОНАС та інших.

 

З нагоди ювілею в ГАО 1517 липня поточного року відбудеться Міжнародна наукова конференція «Головна астрономічна обсерваторія НАН України — від 1944 р. і надалі. Вплив міжнародної співпраці».

 

За інф. з сайту ГАО НАН України підготував Іван Крячко

Пошук інформації на порталі

news 05 12 17mАналізуючи космічні промені в міжзоряному просторі, зонд DAMPE допомагає зрозуміти природу темної матерії. Про це йдеться в статті, оприлюдненій журналом Nature. DAMPE (The Dark Matter Particle Explorer) — перша космічна обсерваторія Китаю. Її завдання — допомогти знайти джерела темної матерії — таємничої, невидимої субстанції, вміст якої у Всесвіті складає, як вважають науковці, понад 25 відсотків від всієї космічної матерії.

 

DAMPE спеціально розроблений для виявлення пучків випромінювання найвищої енергії, відомих як гамма-промені, а також космічних променів. Останні — це високоенергетичні частинки, що пронизують космічний простір. Серед них є ядра атомів, електрони, а також позитивно заряджені частинки антиматерії — позитрони.

 

Деякі моделі темної матерії вказують на те, що вона може сприяти появі космічних променів — зокрема, пар електронів і позитронів. Стикаючись, ці частинки анігілюють з утворенням гамма-променів. Проте існує багато інших потенційних джерел космічних променів та гамма-променів. Наприклад, пульсари — залишки зір, що зазнали колапсу, які швидко обертаються. Чи залишки Наднових — катастрофічних вибухів, яких зазнають масивні зорі наприкінці свого існування. DAMPE вимірює кількість енергії в гамма-променях та космічних променях, щоб пролити світло на їх джерела.

 

Під час традиційних атмосферних або космічних експериментів прямо реєструють космічні промені з енергією до 2 трильйонів електрон-вольт, натомість наземні телескопічні масиви можуть опосередковано вимірювати енергію до 5 трильйонів електрон-вольт. (Один трильйон електрон-вольт— це (приблизно) кінетична енергія комара, що літає).

 

news 05 12 17v

 

Розподіл частинок космічних променів по енергіях в діапазоні енергій від 25 ГеВ до 4,6 ТеВ за результатами вимірювань космічного апарата DAMPE (крива червоного кольору). «Спектральний провал» на енергії біля 900 мільярдів електрон-вольт — можливе свідчення анігіляції, або розпаду частинок темної матерії. Фото з сайту www.nature.com.

 

Для порівняння, DAMPE може виявити електрони та позитрони космічного випромінювання з енергією близько 10 трильйонів електрон-вольт. «Це суттєво розширює діапазон прямої реєстрації космічних електронів і позитронів з найвищими енергіями» ― зауважив Джордан Ґудман (Jordan Goodman), астрофізик з Мерилендського університету, який не брав участь в дослідженні DAMPE.

 

Дотепер DAMPE виконав понад 3,5 млрд вимірювань космічних променів, найбільша енергія яких становить більше 100 трильйонів електронні вольт. Очікується, що DAMPE до завершення прогнозованого терміну служби — щонайменше п’ять років — зробить понад 10 мільярдів вимірювань космічних променів.

 

Важливо, DAMPE знайшов «спектральний провал» ― падіння кількості електронів і позитронів космічного випромінювання в діапазоні біля 900 мільярдів електрон-вольт. «Ніхто з науковців досі не спромігся пояснити природу цього явища» — заявив Ґудмен.

 

Раніше масив п’яти телескопів HESS (High Energy Stereoscopic System) в Намібії та CALorimetric Electron Telescope на Міжнародній космічній станції також спостерігали цей феномен, натомість космічний телескоп гамма-випромінювання «Фермі» (Fermi) нічого підозрілого в цьому спектральному діапазоні не помітив.

 

«Наші вимірювання пояснили поведінку електронного та позитронного спектру в діапазоні енергій одиниць трильйонів електрон-вольт» — заявив дослідник Ю-Жонґ Фан (Yi-Zhong Fan), астрофізик з Китайської академії наук в Наньцзін. «Перші результати DAMPE демонструють здатність нового космічного апарата досліджувати невідомі явища в царині високоенергійних астрофізичних процесів».

 

«Частинки темної матерії можуть пояснити цей “спектральний провал”, якщо їх маси не перевищують 900 мільярдів електрон-вольт» — підкреслив Ґудман. (Енергія еквівалентна масі, як стверджує відоме рівняння Айнштайна E = mc2). Отже, ці висновки спонукають вчених до створення моделей темної матерії, в яких частинки можуть мати різні маси.

 

З іншого боку, цей «спектральний провал» може бути пов’язаний з космічними променями, продукованими пульсарами або залишками Наднових, якимось чином охолодженими при подорожі в космічному просторі — сказав Фан. «В будь-якому разі, ми тепер отримуємо надійні дані, які має підтвердити будь-яка модель» — зауважив Ґудмен.

 

За інф. з сайту www.space.com підготував Георгій Ковальчук

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1