Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Астрономи виявили сильні магнітні поля біля чорної діри в центрі Молочного Шляху

27 березня 2024

 

Нове зображення, отримане за допомогою Телескопа горизонту подій (Event Horizon Telescope, EHT), дало змогу виявити сильні та впорядковані магнітні поля, що виходять по спіралі від краю надмасивної чорної діри Стрілець A* (Sgr A*). На новій світлині «монстра», що ховається в серці галактики Молочний Шлях, якого вперше спостерігали у поляризованому світлі, науковці побачили структуру магнітного поля, разюче схожу на аналогічну структуру в чорної діри у центрі галактики M87. Це свідчить про те, що наявність сильного магнітного поля може бути спільною ознакою всіх чорних дір. Виявлена схожість також натякає на існування невидимого струменя (джета) в Sgr A*. Результати дослідження оприлюднені в The Astrophysical Journal Letters.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 17 09 17 mНауковці з Інституту Нільса Бора (Niels Bohr Institute, NBI) Копенгагенського університету виконали велике комп’ютерне моделювання, пов’язане з утворенням зір, і дійшли висновку, що наявні ідеалізовані моделі не можуть описати деталі процесу формування зір. «Сподіваємося, що наші результати також допоможуть пролити світло на формування планети», — підкреслив астрофізик Міхаель Кюффмейер (Michael Küffmeier), очільник групи дослідників. Результати науковців оприлюднив Astrophysical Journal.

 

Наша галактика, Молочний Шлях, містить понад 100 мільярдів зір. Нові зорі утворюються в так званих холодних молекулярних хмарах, де більша частина газу перебуває в формі молекул.

 

news 17 09 17 1v

 

Молочний Шлях має багато різноманітних молекулярних хмар. Їхні маси більші, ніж маса Сонця, від кількох сотень до кількох мільйонів разів. Фото з сайту NASA.

 

Для пояснення основ процесу формування зір можна використати прості моделі, засновані на простих геометричних фігурах, які легко пояснити і зрозуміти. Але такі моделі, як показують науковці з Центру формування зір і планет (Centre for Star and Planet Formation) NBI, не пояснюють деталей процесу зореутворення.

 

Дослідники виконали комп’ютерне моделювання процесу формування сотень зір. З них для докладнішого моделювання було обрано дев’ять зір, які містяться в різному космічному середовищі. Куффмейер зауважує — моделювання показало, що зореутворення справді сильно залежить від місцевих умов навколишнього космічного середовища. «Ці умови, наприклад, впливають на розмір протопланетних дисків, а також швидкість утворення зір. Наукові дослідження, виконані раніше, на це не вказували».

 

Згідно з класичною моделлю, зоря починає формуватися тоді, коли протозоряне ядро — кулеподібна маса, що містить приблизно 99% газу та 1% пилу, колапсує під дією сили тяжіння. Згодом в центрі стиснення утворюється зоря, а навколо неї, завдяки обертанню, формується диск з газу і пилу. «Це протопланетний диск зорі. Планети, як вважають, формуються в таких дисках — планета Земля не є винятком», — зауважив Міхаель Кюффмейер.

 

Науковці змогли деталізувати цю модель, скориставшись можливостями сучасних окремих потужних комп’ютерів, об’єднаних в мережу. З їх допомогою дослідники «відтворили» гігантську молекулярну хмару у вигляді куба. Довжина його ребра була у 8 мільйонів разів більша, ніж відстань між Сонцем і Землею (тобто 8 млн астрономічних одиниць — Ред.). В цій хмарі науковці докладно змоделювали процес формування дев’яти різних зір. «І в кожному разі ми отримали нові знання про формування конкретної зорі» — сказав Кюффмейер.

 

news 17 09 17 2v

 

Формування зір в гігантській молекулярній хмарі. Малі білі цятки позначають зорі в комп’ютерній моделі. Фото з сайту www.science.ku.dk.

 

«Оскільки ми працювали в різних регіонах гігантської молекулярної хмари, результати утворення досліджуваних зір виявили відмінності, наприклад, в формуванні диска та його розміру, що можна пояснити впливом умов місцевого навколишнього середовища. У цьому сенсі ми вийшли за межі класичного розуміння процесу зореутворення» — наголосив дослідник.

 

Науковці NBI задоволені тим, що їх комп’ютерне моделювання, здається, підтверджують результати спостережень космічних і наземних телескопів, зокрема потужного телескопа ALMA (Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array) в Чилі. «Телескопічні спостереження не суперечать нашій головній гіпотезі: формування зір — прямий наслідок процесів, що відбуваються в ширших масштабах».

 

Дослідники сподіваються, що їхні подальші комп’ютерні моделі сприятимуть кращому розумінню формування планети — через поєднання знань, отриманих під час NBI-моделювання, з результатами спостережень, виконаних ALMA, а також новим потужним космічним телескопом імені Джеймса Вебба, який планується запустити в жовтні 2018 року.

 

За інф. з сайту www.sciencedaily.com підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1