Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Астрономи виявили сильні магнітні поля біля чорної діри в центрі Молочного Шляху

27 березня 2024

 

Нове зображення, отримане за допомогою Телескопа горизонту подій (Event Horizon Telescope, EHT), дало змогу виявити сильні та впорядковані магнітні поля, що виходять по спіралі від краю надмасивної чорної діри Стрілець A* (Sgr A*). На новій світлині «монстра», що ховається в серці галактики Молочний Шлях, якого вперше спостерігали у поляризованому світлі, науковці побачили структуру магнітного поля, разюче схожу на аналогічну структуру в чорної діри у центрі галактики M87. Це свідчить про те, що наявність сильного магнітного поля може бути спільною ознакою всіх чорних дір. Виявлена схожість також натякає на існування невидимого струменя (джета) в Sgr A*. Результати дослідження оприлюднені в The Astrophysical Journal Letters.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 09 01 21mНа тлі підготовки до повернення астронавтів на Місяць та здійснення пілотованої місії на Марс, NASA (National Aeronautics and Space Administration) й надалі прагне досліджувати як Сонячну систему, так і Всесвіт за її межами.

 

Агентство продовжило місію двох космічних зондів після зовнішньої оцінки їхньої наукової продуктивності.

 

Незалежна комісія, до складу якої входять експерти з досвідом наукових досліджень, а також з виконання операцій у космічному просторі та управління місіями, виявила, що місії Juno та InSight «дали виняткову науку» («produced exceptional science»), і рекомендувала NASA продовжувати обидві місії.

 

Космічний апарат Juno («Юнона») та «команда», яка виконує цю місію, зробили відкриття щодо внутрішньої будови Юпітера, магнітного поля та магнітосфери і виявили, що динаміка його атмосфери набагато складніша, ніж раніше вважали астрономи. Місія, яку подовжили до вересня 2025 р. чи до кінця роботи космічного апарата (залежно від того, що настане раніше), не лише продовжить виконувати головне завдання, тобто спостереження за Юпітером, але також розширить свої дослідження на систему цієї планети. «Юнона» вивчатиме кільця і ​​великі супутники Юпітера, зокрема виконає цілеспрямовані спостереження супутників Ганімеда, Європи та Іо під час запланованих близьких проходжень повз ці небесні тіла.

 

news 09 01 21 1v

Громадський науковець Кевін М. Ґілл (Kevin M. Gill) створив це зображення Юпітера, використовуючи дані від JunoCam imager космічного зонда «Юнона». Фото з сайту www.nasa.gov.

 

Місію InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transportпродовжено на два роки, а це означає, що вона триватиме до грудня 2022 року. Космічний апарат InSight та його наземна команда розгорнули та експлуатують на Марсі високочутливий сейсмометр, щоб розширити наше розуміння кори та мантії цієї планети. Шукаючи та ідентифікуючи марсотруси, команда місії зібрала дані, що чітко вказують на потужну тектонічну активність Червоної планети. Дослідження розширили наші знання про динаміку атмосфери, магнітне поле та внутрішню структуру Марса.

                                                                    

Розширена місія InSight буде зосереджена на створенні довготривалого високоякісного сейсмічного набору даних. Постійне функціонування його метеостанції та заглиблення сейсмічної прив’язки за допомогою кронштейна розгортання приладів (Instrument Deployment Arm) космічного зонда сприятиме підвищенню якості цього сейсмічного набору даних. Розширена місія зможе продовжити розгортання (з низьким пріоритетом) теплового датчика (Heat Probe) зонду та приладу фізичних властивостей, який міститься близько до поверхні.

 

news 09 01 21 2v

На цій ілюстрації показано космічний зонд NASA InSight з його інструментами, розміщеними на марсіанській поверхні. Фото з сайту www.nasa.gov.

 

«Висока комісія підтвердила, що ці дві планетні наукові місії, ймовірно, дозволять отримати нові відкриття та поставлять нові питання про Сонячну систему», — сказала Лорі Ґлейз (Lori Glaze), директор відділу планетології в штаб-квартирі NASA у Вашингтоні. «Я вдячна членам комісії за їх всебічний аналіз, а також дякую командам місій, які тепер матимуть цікаві можливості для вдосконалення нашого наукового розуміння Юпітера і Марса».

 

Розширення місій дає змогу NASA врівноважувати фінансування і продовжувати наукові операції за вартістю набагато нижчою, ніж розробка нової місії. У деяких випадках це уможливлює місіям продовжувати отримувати цінні масиви довготривалих даних, а в інших випадках — відвідувати нові об’єкти в Сонячній системі із цілком новими науковими цілями.

 

Зараз відділ планетології NASA експлуатує понад десять космічних апаратів по всій Сонячній системі.

 

За інф. з сайту www.nasa.gov

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1