Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Астрономи виявили сильні магнітні поля біля чорної діри в центрі Молочного Шляху

27 березня 2024

 

Нове зображення, отримане за допомогою Телескопа горизонту подій (Event Horizon Telescope, EHT), дало змогу виявити сильні та впорядковані магнітні поля, що виходять по спіралі від краю надмасивної чорної діри Стрілець A* (Sgr A*). На новій світлині «монстра», що ховається в серці галактики Молочний Шлях, якого вперше спостерігали у поляризованому світлі, науковці побачили структуру магнітного поля, разюче схожу на аналогічну структуру в чорної діри у центрі галактики M87. Це свідчить про те, що наявність сильного магнітного поля може бути спільною ознакою всіх чорних дір. Виявлена схожість також натякає на існування невидимого струменя (джета) в Sgr A*. Результати дослідження оприлюднені в The Astrophysical Journal Letters.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 13 07 17mNASA планує протягом найближчих двох місяців ухвалити доленосне для космічного апарат DAWN рішення — чи варто зберегти космічний зонд на орбіті навколо найбільшого тіла в головному поясі астероїдів чи відправити його до іншого астероїда.

 

На сьогодні DAWN завершив один рік розширеної місії на орбіті навколо Церери, проте NASA не оголосило, чи буде місія космічного апарату вкотре розширена. Представник NASA Лорі Кантільо (Laurie Cantillo) повідомила 5 липня про те, що директорат планетології розгляне незалежну доповідь про виконання всієї наукової програми дослідження карликової планети Церера.

 

 

news 13 07 17v

 

NASA в найближчі два місяці ухвалить рішення, чи слід зберегти космічний апарат DAWN на орбіті навколо карликової планети Церери чи відправити його до іншого астероїда. Фото з сайту www.space.com.

 

«Директорат Планетології агентства отримав і тепер розглядає остаточну доповідь незалежної комісії, присвячену аналізу виконання апаратом всіх вимог першого наукового рівня під час дослідження астероїда Церера» — повідомила Кантільо журналістам.

 

Її потрібно ретельно проаналізувати перед ухваленням директоратом агентства рішення про майбутнє космічного апарата. Він може залишитися на орбіті навколо Церери або «використати залишки палива для подорожі до іншого астероїда» — зауважила Кантільо. Виявляється, доповідь, яку розглядають нині, є тільки невеличкою частиною більш загального і всеохопного аналізу стану виконання всієї програми досліджень астероїда.

 

«Після завершення аналізу доповіді буде ухвалено рішення, ймовірно, це станеться в найближчі 30—60 днів» — сказала вона. Проте впродовж часу роботи комісії апарат продовжуватиме наукові дослідження.

 

Керол Реймонд (Carol Raymond), заступник головного дослідника місії DAWN в Лабораторії реактивного руху NASA в Пасадені (шт. Каліфорнія), на нараді групи Small Bodies Assessment Group (SBAG) 13 червня заявила, що місія розглядає варіант подальшого польоту космічного апарата. Згодом вона сказала, що місія «у процесі обговорення інших варіантів другої розширеної місії», але відмовилася надати додаткові відомості про ці варіанти.

 

Торік чиновники проекту в рамках дворічного огляду планетних наукових місій, які мають намір отримати ранг «розширеної місії», запропонували надати такий статус місії DAWN, передбачаючи саме варіант польоту космічного апарата до іншого астероїда. Ця пропозиція передбачала залишити орбіту навколо Церери в липні 2016 р. і здійснити «повільний» політ до астероїда «Адеона» (Adeona) у травні 2019 року.

 

У доповіді NASA, в якій розглянуто ці «розширені» пропозиції, місія DAWN була піддана жорсткому осуду з специфічним формулюванням відмови — «невідповідність», під якою вбачали «відсутність специфіки і наукового обґрунтування». NASA вирішило замість цього запропонувати статус однорічної «розширеної» місії на один рік, при цьому апарат залишався на орбіті навколо Церери — при такому формулюванні наукового змісту місії вона відповідала б поставленим вимогам.

 

Космічний апарат DAWN, розроблений в рамках програми Discovery для низьковитратних планетних наукових місій, запущений в 2007 році. Він вийшов на орбіту навколо астероїда Веста головного поясу в липні 2011 р. і залишався на ній протягом одного року. Апарат використав іонну рухову систему, щоб залишити орбіту у вересні 2012 року. Метою наступного візиту була карликова планета Церера — на її орбіту космічний зонд вийшов у березні 2015 р.

 

Космічний апарат продовжує роботу, незважаючи на проблеми з маховиками, які забезпечують його орієнтацію. Після втрати двох з чотирьох маховиків на початку місії, третій дав збій у квітні поточного року. Космічний зонд на короткий час перейшов у безпечний режим, але контролери відновили роботу з використанням гідразинового двигуна корекції замість несправного маховика.

 

Невдача з маховиками, зрештою, призведе до дострокового завершення місії, коли на космічному апараті вичерпаються запаси гідразину. «Це справді призведе до скорочення терміну нашого активного життя, бо в режимі роботи, який ми використовуємо, його запаси зменшуються з неймовірною швидкістю» — сказала Реймонд на зустрічі SBAG в червні.

 

Термін активного життя, за її словами, залежить від висоти орбіти космічного апарата. DAWN вийшов на більш високу орбіту під час його розширеної місії, що дозволило зменшити кількість гідразину, потрібного для управління орієнтацією. «Час життя тепер сильно залежить від висоти орбіти, адже ми повинні використовувати реактивні двигуни, аби боротися з обертальними моментами гравітації» — пояснила вона.

 

Реймонд сповістила, що на нинішній високій орбіті в апарата є достатні запаси гідразину і ксенонового пропелленту, що є паливом для іонного двигуна, й вони можуть продовжити термін роботи зонда до кінця 2018 року. На низькій орбіті, яку використовували раніше для картографуванні з високою роздільною здатністю поверхні Церери, термін служби космічного апарату «ймовірно, буде обмежено до декількох тижнів».

 

За інф. з сайту www.space.com підготував Георгій Ковальчук

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1