Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Астрономи виявили сильні магнітні поля біля чорної діри в центрі Молочного Шляху

27 березня 2024

 

Нове зображення, отримане за допомогою Телескопа горизонту подій (Event Horizon Telescope, EHT), дало змогу виявити сильні та впорядковані магнітні поля, що виходять по спіралі від краю надмасивної чорної діри Стрілець A* (Sgr A*). На новій світлині «монстра», що ховається в серці галактики Молочний Шлях, якого вперше спостерігали у поляризованому світлі, науковці побачили структуру магнітного поля, разюче схожу на аналогічну структуру в чорної діри у центрі галактики M87. Це свідчить про те, що наявність сильного магнітного поля може бути спільною ознакою всіх чорних дір. Виявлена схожість також натякає на існування невидимого струменя (джета) в Sgr A*. Результати дослідження оприлюднені в The Astrophysical Journal Letters.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 08 06 18mМарсохід NASA Curiosity («К’юріосіті» — допитливість, цікавість) знайшов нові свідчення того, що на Червоній планеті колись давно могло бути життя, а також атмосферні ознаки, пов’язані з пошуком теперішнього життя на Марсі. Хоча ці знахідки не вказують однозначно на саме життя, вони є хорошим знаком для майбутніх космічних місій, які вивчатимуть поверхню планети та її приповерхневий шар. Результати нових досліджень оприлюднив 8 червня поточного року журнал Science.

 

Томас Зурбухен (Thomas Zurbuchen), керівник дирекції наукових місій NASA, заявив, що «цими новими результатами Марс вказує нам на продовження пошуків доказів життя». Науковець переконаний: «Наші поточні та заплановані місії зроблять ще дивовижніші відкриття на Червоній планеті».

 

«Curiosity на встановив джерело органічних молекул», — заявив Дін Ейґенброд (Jen Eigenbrode) з Центру космічних польотів імені Ґоддарда, який є першим автором однієї з двох статей в Science. «Незалежно від того, чи є вона фактом існування життя в минулому, була їжею для живого, або існувала за відсутності життя, органічна речовина в марсіанських матеріалах зберігає хімічні ознаки умов і процесів на планеті».

 

Незважаючи на те, що нині поверхня Марса негостинна, є явні докази того, що в далекому минулому марсіанський клімат уможливлював існування рідкої води — важливого інгредієнт для життя. Дані, отримані Curiosity, показують — мільярди років тому в озері всередині кратера Ґейла були всі інгредієнти, потрібні для життя, зокрема хімічні «будівельні блоки» та джерела енергії.

 

«Марсіанська поверхня перебуває під впливом випромінювання з космосу. Як випромінювання, так і сувора хімія розщеплюють органічні речовини», — сказав Ейґенброд. «Знахідка стародавніх органічних молекул у п’ятисантиметровому шарі породи, яка була відкладена, коли можливо, на Марсі було життя, дає нам змогу вивчати історію органічних молекул на Марсі з допомогою майбутніх місій, які будуть свердлити поверхню глибше».

 

Пошук органічних молекул

 

news 08 06 18 1v

 

Марсохід Curiosityзнайшов давні органічні молекули на Марсі, що містяться в осадовій породі, вік якої становить мільярди років. Фото з сайту www.jpl.nasa.gov.

 

Для виявлення органічного матеріалу в марсіанському ґрунті Curiosity свердлив (бурив) осадові породи в чотирьох ділянках кратера Ґейла. Ці камені поступово формувалися упродовж мільярдів років з мулу, накопиченого на дні стародавнього озера. Зразки порід аналізували з допомогою набору інструментів Sample Analysis at Mars (SAM). Його піч для нагрівання зразків (створює температуру понад 500 градусів за Цельсієм) дозволяє виділити органічні молекули з порошкоподібної породи.

 

SAM виявив невеликі органічні молекули, що вийшли із зразка породи, — фрагменти більших органічних молекул, які не легко випарувати. Деякі з цих фрагментів містять сірку. Результати також вказують на концентрацію органічного вуглецю в кількості 10 частин на мільйон або більше. Це відповідає значенню, яке виявлено в марсіанських метеоритах, і приблизно в 100 разів більше, ніж у попередніх знахідках органічного вуглецю на поверхні Марса. Деякі ідентифіковані молекули містять тіофен, бензол, толуол та малі вуглецеві ланцюжки, такі як пропан або бутен.

 

Сезонні викиди метану

 

news 08 06 18 2v

 

Сезонні зміни атмосферного метану в кратері Ґейла. Реєстрацію метану виконували протягом майже трьох марсіанських років (близько шести земних років).

Фото з сайту www.jpl.nasa.gov.

 

У другій статті в Science науковці описують виявлення сезонних коливань метану в марсіанській атмосфері протягом майже трьох марсіанських років, тобто майже шести земних років. Цю зміну виявили ​​з допомогою інструментів Sample Analysis at Mars, встановлених на Curiosity.

 

Метан може виділятися з гірських порід внаслідок хімічних реакцій за участі води, але науковці розглядають і його можливе біологічне походження. Метан раніше виявлено в атмосфері Марса у великих, непередбачуваних потоках. Новий результат показує, що низький рівень метану в кратері Ґейла неодноразово зростав в теплі, літні місяці й спадав взимку щороку.

 

«Це було вперше, коли ми побачили щось повторюване в історії з метаном, тому ми отримали можливість щось зрозуміти», — сказав Кріс Вебстер (Chris Webster) з Лабораторії реактивного руху NASA в Пасадені (штат Каліфорнія), перший автор другої статті. «Це стало можливим завдяки довговічності Curiosity. Тривалий час роботи дозволив нам побачити закономірності цього сезонного “дихання”».

 

Виявлення метану в атмосфері та збереженого на поверхні старого вуглецю дає науковцям впевненість, що космічний апарат NASA Mars 2020 і марсохід ExoMars Європейського космічного агентства знайдуть ще більше органічних речовин, як на поверхні, так і в приповерхневому шарі Марса.

 

Ці результати також вказують на рішучість науковців у їхніх намірах знайти відповіді на питання про можливість життя на Марсі.

 

«Чи є ознаки життя на Марсі?», — запитав Майкл Мейер (Michael Meyer), головний науковець в програмі NASA з дослідження Марса. «Ми не знаємо, але ці результати говорять нам, що ми на правильному шляху».

 

За інф. з сайту www.nasa.gov підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1