Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Астрономи виявили сильні магнітні поля біля чорної діри в центрі Молочного Шляху

27 березня 2024

 

Нове зображення, отримане за допомогою Телескопа горизонту подій (Event Horizon Telescope, EHT), дало змогу виявити сильні та впорядковані магнітні поля, що виходять по спіралі від краю надмасивної чорної діри Стрілець A* (Sgr A*). На новій світлині «монстра», що ховається в серці галактики Молочний Шлях, якого вперше спостерігали у поляризованому світлі, науковці побачили структуру магнітного поля, разюче схожу на аналогічну структуру в чорної діри у центрі галактики M87. Це свідчить про те, що наявність сильного магнітного поля може бути спільною ознакою всіх чорних дір. Виявлена схожість також натякає на існування невидимого струменя (джета) в Sgr A*. Результати дослідження оприлюднені в The Astrophysical Journal Letters.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 27 04 17mНаявність холодної плями в космічному мікрохвильовому фоні не вдається пояснити великою порожнечею. Нове дослідження, виконане науковцями з Центру позагалактичної астрономії Даремського університету (Великобританія), залишає місце для екзотичних пояснень причин утворення цієї плями. Наприклад, зіткнення всесвітів. Наукову групу очолювали аспірант Руара Макензі (Ruari Mackenzie) і професор Том Шанкс (Tom Shanks), а результати дослідження оприлюднив журнал «Щомісячні повідомлення Королівського астрономічного товариства».

 

Космічний мікрохвильовий фон (the cosmic microwave background, CMB), релікт Великого Вибуху, охоплює все небо. При температурі 2,73 градусів вище абсолютного нуля (або -270,43 градусів Цельсія), CMB має деякі аномалії, зокрема, Холодну пляму. Вона на 0,00015 градусів холодніша, ніж її оточення. Раніше таку аномалію пояснювали існуванням величезної порожнечі поперечником кілька мільярдів світлових років, що містить відносно невелику кількість галактик.

 

news 27 04 17 1v

 

Мапа космічного мікрохвильового фону неба, отримана з допомогою космічного зонда «Планк». Червоною барвою позначено теплі ділянки, а синьою — трохи холодніші райони. Холодна пляма показана на вставці. Зазначено її координати (по осях х та у) і розподіл температури (мільйонна частка градуса) — шкала в нижній частині. Фото з сайту www.ras.org.uk.

 

Прискорене розширення Всесвіту приводить до того, що порожнини, які лежать на шляху поширення світла, через так званий інтегрований ефект Сакса-Вольфа трохи змінюють значення його червоного зміщення. Для CMB це спричиняє появу холодних плям. Вважали, що дуже велика порожнина, що лежить на передньому плані, є причиною появи Холодної плями в тлі CMB. Існування цієї плями — велика проблема в моделях стандартної космології.

 

Раніше дослідники, які шукали пов’язаний з холодними плямами великі порожнини (supervoid), визначали відстань до галактик на підставі їхнього кольору. У Всесвіті, який розширюється, світло більш віддалених галактик сильніше зміщується в бік довгих довжин хвиль. Цей ефект відомий, як космологічне червоне зміщення. Що далі від нас галактика, то вище червоне зміщення. Визначивши колір галактики та червоне зміщення, можна оцінити відстань до неї. Щоправда, ці виміри мають високе значення похибки.

 

У новій роботі команда з Даремського університету подала результати комплексного огляду червоних зміщень 7000 галактик, виконаного з допомогою спектрографа на Англо-Австралійському телескопі. Цей набір високонадійних даних не містить ніяких доказів існування супервойда (великої порожнини), яким можна пояснити Холодну пляму в стандартній теорії.

 

Дослідники з’ясували, що замість ділянки Холодної плями, існування якої передбачали раніше, є дрібніші порожнечі, заповнені галактиками, що оточенні скупченнями галактик. Така просторова структура («мильна бульбашка») дуже схожа на інші ділянки Всесвіту. Це видно (див. зображення, вміщене нижче — Ред.) з майже однакового розподілу галактик як в ділянці Холодної плями, так і за її межами.

 

news 27 04 17 2v

 

3-D розподіл галактик на передньому плані Холодної плями з космічного мікрохвильового фону, де кожна точка є галактикою. Розподіл галактик в Холодній плямі (чорні точки, справа) порівняно з таким же розподілом в районі без плями (червоні точок, зліва). Кількість і розмір ділянок низької щільності галактики в обох регіонах схожі. Це не дозволяє пояснити існування Холодної плями в космічному мікрохвильовому фоні наявністю «великої порожнини». Фото з сайту www.ras.org.uk.

 

Макензі пояснює: «Ми виявили, що велика порожнеча не може пояснити Холодну пляму в рамках стандартної космології. Можуть бути запропоновані деякі нестандартні моделі, щоб зробити це в майбутньому, але наші нові дані встановлюють сильні обмеження на будь-які такі спроби».

 

Якщо там справді немає супервойда, що може пояснити Холодну пляму, моделювання в рамках стандартної моделі Всесвіту дають імовірність 1 до 50, що вона виникали випадково. Шанкс додав: «Це означає — ми не можемо повністю заперечити, що появу плями можна пояснити стандартною моделлю Але якщо цього зробити не вдасться, тоді треба буде шукати більш екзотичні пояснення».

 

«Мабуть, найцікавішим з них є те, що поява Холодної плями спричинена зіткненням нашого Всесвіту з іншим всесвітом. Якщо надалі докладний аналізі даних CMB вкаже на це, то Холодна пляма стане першим доказом існування Мультивсесвіту, тобто можуть бути мільярди інших всесвітів».

 

Все, що можна сказати нині, зводиться до одного — відсутність супервойда, який би дозволив пояснити наявність Холодної плями, схилила рівновагу в бік цих незвичайних пояснень. Звісно, нові ідеї треба додатково перевірити дуже ретельними спостереженнями реліктового випромінювання.

 

За інф. з сайту www.ras.org.uk підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1