Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Астрономи виявили сильні магнітні поля біля чорної діри в центрі Молочного Шляху

27 березня 2024

 

Нове зображення, отримане за допомогою Телескопа горизонту подій (Event Horizon Telescope, EHT), дало змогу виявити сильні та впорядковані магнітні поля, що виходять по спіралі від краю надмасивної чорної діри Стрілець A* (Sgr A*). На новій світлині «монстра», що ховається в серці галактики Молочний Шлях, якого вперше спостерігали у поляризованому світлі, науковці побачили структуру магнітного поля, разюче схожу на аналогічну структуру в чорної діри у центрі галактики M87. Це свідчить про те, що наявність сильного магнітного поля може бути спільною ознакою всіх чорних дір. Виявлена схожість також натякає на існування невидимого струменя (джета) в Sgr A*. Результати дослідження оприлюднені в The Astrophysical Journal Letters.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 06 12 17mПобачив перше світло ешеле спектрограф для землеподібних (твердих) екзопланет та стабільних спектроскопічних спостережень ESPRESSO (Echelle SPectrograph for Rocky Exoplanet and Stable Spectroscopic Observations). Його встановили на Дуже великому телескопі (Very Large Telescope, VLT) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) в Чилі з метою пошуку екзопланети з небувалою точністю шляхом реєстрації незначних змін у випромінюванні їхніх материнських зір. Вперше інструмент зможе збирати світло з усіх чотирьох телескопів VLT, що еквівалентно роботі 16-метрового телескопа.

 

ESPRESSO виконав перші спостереження в обсерваторії Паранал на півночі Чилі. Він є ешеле спектрографом третього покоління — наступником надзвичайно успішного інструменту HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher) ESO в обсерваторії Ла-Сілья (La Silla). Вимірюючи променеву швидкість зорі, HARPS може досягати точності приблизно один метр на секунду (0,97 м/с — Ред.), натомість ESPRESSO, завдяки досягненню прогресу в технології та розміщення на значно більшому телескопі, буде забезпечувати точність в кілька сантиметрів на секунду.

 

news 06 12 17v

 

Ця світлина показує спектральні дані першого світла інструменту ESPRESSO на Дуже великому телескопі ESO в Чилі. Світло від зорі розкладене на складові кольори. Зображення розфарбували, щоб показати, як змінюються довжини хвиль по всій світлині, але це не точно ті кольори, які можна побачити візуально. Погляд зблизька дозволяє побачити багато темних спектральних ліній у спектрах зір, а також звичайні подвійні плями від джерела світла для калібрування. Темні прогалини ― це особливості фіксації даних приладом. Фото з сайту www.eso.org.

 

Франческо Пепе (Francesco Pepe) з Женевського університету (Швейцарія), провідний науковець команди, яка працює з ESPRESSO, пояснює його значення: «Цей успіх є результатом 10-річної роботи багатьох людей. ESPRESSO, — це не просто еволюція наших попередніх інструментів, таких як HARPS, — він буде змінним, з вищою роздільною здатністю та більшою точністю. І на відміну від попередніх приладів, він може використати повну колективну потужність VLT — усі чотири телескопи VLT одночасно, щоб імітувати 16-метровий телескоп. ESPRESSO буде неперевершеним протягом принаймні десятиліття, — тепер я з нетерпінням чекаю відкриття нашої першої твердої планети!».

 

ESPRESSO може виявити дрібні зміни в спектрах зір, спричинених планетами, що обертаються навколо них. Цей метод радіальних швидкостей працює, бо гравітація планети впливає на її материнську зорю, змушуючи її трохи зміщуватися. Що менша маса планети, то менші коливання, а тому для виявлення землеподібних і, можливо, придатних для життя екзопланет, потрібен інструмент з дуже високою точністю. З допомогою цього методу ESPRESSO зможе виявити деякі маломасивні планети, які раніше не було змоги відкривати. Метод променевих швидкостей дозволяє астрономам вимірювати масу і орбіту планети. В поєднанні з іншими методами, зокрема методом транзитів, можна отримати ще більше інформації, наприклад, про розмір і густину екзопланети.

 

Тестові спостереження зводилися до спостереження зір та відомих планетних систем. Порівняння з наявними даними HARPS показали, що ESPRESSO може отримати аналогічні якісні дані за значно менший період експозиції. Новий спектрограф — це результат роботи міжнародного консорціуму, а також багатьох різних груп в самій ESO: інженерів, астрономів та адміністрації. Завдяки їхнім зусиллям було встановлено не лише спектрограф, а й дуже складну оптику, яка об’єднує світло з чотирьох телескопів VLT.

 

Хоча головна мета ESPRESSO полягає в тому, щоб підняти пошук екзопланет на новий рівень, знайти й описати маломасивні планети та їх атмосфери, він має багато інших завдань. ESPRESSO буде найпотужнішим у світі інструментом для перевірки того, чи змінюються з часом фізичні константи. Такі незначні зміни передбачають деякі фундаментальні фізичні теорії, але їх ще ніколи не спостерігали.

 

Коли стане до ладу Надзвичайно великий телескоп (Extremely Large Telescope) ESO, інструмент HIRES, який нині є концептуальним проектом, дозволить виявити і характеризувати ще менші та легші екзопланети, аж до планет типу Землі. Ці інструменти уможливлять також вивчення атмосфер екзопланет з перспективою виявлення маркерів (біосигнатур) життя на землеподібних планетах.

 

За інф. з сайту www.eso.org підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1