Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Зоряні перемички показують: розвиток ранніх галактик у Всесвіті відбувався набагато швидше, ніж вважалося раніше

24 квітня 2024

Ранні галактики були не такими хаотичними і розвивалися набагато швидше, ніж вважали астрономи раніше.

 

Це випливає з результатів дослідження, яке «озирнулося» на понад десять мільярдів років назад. Міжнародна група астрономів під керівництвом науковців з Даремського університету, Великобританія, використала космічний телескоп Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST), щоб знайти докази формування в галактик барів [Бар галактики (англ. bar — перемичка) — складова багатьох спіральних і неправильних галактик, яка лежить у площині диска і має вигляд витягнутого ущільнення із зір і міжзоряного газу.], коли Всесвіту було лише кілька мільярдів років. Результати дослідження опубліковано в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Докладніше:

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 09 05 23 v

 

Обсерваторія Віри Рубін (Vera C. Rubin Observatory) здолала важливу віху в будівництві: конструкцію телескопа підготовлено до оснащення повнорозмірною копією 8,4-метрового головного дзеркала та резервних елементів для 3200-мегапіксельної камери, а також інших важливих оптичних компонентів. Ця важлива віха означає, що обсерваторія Віри Рубін у недалекому майбутньому розпочне дослідження таємниць темної матерії, буде вивчати фундаментальну природу темної енергії, документувати динамічні процеси у Всесвіті та досліджувати інші великі проблеми космології.

 

Ці захопливі можливості забезпечує, частково, революційна конструкція телескопа. Хоча він структурно схожий на інші 8-метрові телескопи, але він значно коротший. Це забезпечило значно нижчий центр ваги телескопа, що дає йому змогу швидко й точно переміщатися з однієї ділянки неба на іншу. Така легкість руху потрібна для фільмування швидкоплинних явищ, таких як гамма-спалахи та спалахи наднових зір.

 

Одна з головних наукових цілей обсерваторії Віри Рубін — виконання десятирічного дослідження неба в оптичному діапазоні під назвою Legacy Survey of Space and Time. Ця безпрецедентна кампанія, яка розпочнеться у 2025 році, збиратиме та оброблятиме понад 20 терабайт даних щоночі — і до 10 петабайт щороку протягом 10 років — для створення докладних зображень південного неба. Швидкість наведення телескопа дасть змогу астрономам оглядати все видиме південне небо кожні кілька ночей. По суті, науковці отримуватимуть покадрове відео про зміни у Всесвіті в різних часових масштабах. Це дозволить, наприклад, виявляти ризики, пов’язані з астероїдами, а також фіксувати інші мінливі явища у Всесвіті. Протягом десяти років цифрова камера телескопа отримає зображення приблизно 30 мільярдів зір, галактик, зоряних скупчень і астероїдів.

 

«Обсерваторія Віри Рубін не просто вдивлятиметься у Всесвіт і озиратиметься назад у часі. Вона також матиме безпрецедентну можливість вивчати Всесвіт, коли він змінюється в реальному часі, від ночі до ночі», — сказав Боб Блум (Bob Blum), директор з технічних питань обсерваторії з NSF NOIRLab (National Optical-Infrared Astronomy Research Laboratory). Ця лабораторія разом із SLAC National Accelerator Laboratory підтримуватиме Обсерваторію Рубін на етапі експлуатації.

 

Конструкцію телескопа виготовили, зібрали та випробували на фабриці UTE/Asturfeito в Іспанії. Потім її відправили до Чилі й наприкінці 2019 року почали встановлювати на горі Серро-Пачон. Протягом останніх кількох місяців фахівці тестували обладнання та програмне забезпечення, щоб визначити, як точно телескоп можна навести на певну ділянку неба і як він її відстежує. Ці роботи показали, що конструкція телескопа відповідає визначеним вимогам.

 

Співробітники Обсерваторії Рубін на горі Серро-Пачон виконують подальшу роботу, що наблизити момент, коли телескоп побачить перше світло.

 

За інф.з сайту https://noirlab.edu підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1