Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

«Близнюк-Південь» розкрив походження несподіваних відмінностей в гігантських подвійних зорях

30 квітня 2024

Астрономи підтверджують, що відмінності в хімічному складі подвійних зір можна простежити до ранніх стадій їх формування.

 

 

За допомогою телескопа Gemini South («Близнюк-Південь») група астрономів вперше підтвердила, що відмінності в складі подвійних зір можуть виникати через хімічні зміни в хмарі речовини, з якої вони утворилися. Результати допомагають пояснити, чому зорі, сформовані з однієї молекулярної хмари, можуть мати різний хімічний склад і містити різні планетні системи, що є проблемою для сучасних моделей формування зір і планет.

Докладніше:

Зоряні перемички показують: розвиток ранніх галактик у Всесвіті відбувався набагато швидше, ніж вважалося раніше

24 квітня 2024

Ранні галактики були не такими хаотичними і розвивалися набагато швидше, ніж вважали астрономи раніше.

 

Це випливає з результатів дослідження, яке «озирнулося» на понад десять мільярдів років назад. Міжнародна група астрономів під керівництвом науковців з Даремського університету, Великобританія, використала космічний телескоп Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST), щоб знайти докази формування в галактик барів [Бар галактики (англ. bar — перемичка) — складова багатьох спіральних і неправильних галактик, яка лежить у площині диска і має вигляд витягнутого ущільнення із зір і міжзоряного газу.], коли Всесвіту було лише кілька мільярдів років. Результати дослідження опубліковано в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

Започатковано першу свого роду єдину освітню та інформаційно-просвітницьку програму з набором інтерактивних онлайн-практик, присвячених Обсерваторії Рубін та її науковим здобуткам.

 

news 03 06 23 1v

 

Освітня та науково-просвітницька програма Обсерваторії Віри Рубін (Vera C. Rubin Observatory), яку розпочато першого червня поточного року і яку повністю фінансує Національний науковий фонд США, є свідченням того, що велика астрономічна дослідницька установа наступного покоління ще на етапі будівництва готується до поширення інформації про свою роботу. Коли наприкінці 2024 року розпочнуться наукові дослідження, обсерваторія виконуватиме повний огляд південного неба кожні кілька ночей, щоб вивчати темну матерію, темну енергію та мінливий Всесвіт. «Рубін» поділиться інформацією про результати дослідження з громадськістю.

 

Освітня та науково-просвітницька (Education and Public Outreach, EPO) програма Обсерваторії Віри Рубін — це низка онлайнових інтерактивних матеріалів у яких ідеться про обсерваторію, її технології та науку. В цій багатогранній програмі використано нові технології та перевірені стратегії, щоб охопити якнайширшу аудиторію, зокрема зацікавлених наукою підлітків і дорослих, а також тих, хто ще не залучений до астрономії та астрофізики або не має знань про ці дисципліни.

 

Усі матеріали, розроблені «командою» Rubin EPO, розміщено в Інтернеті на rubinobservatory.org. Їх оптимізовано для мобільних пристроїв, що дозволяє будь-кому отримати до них доступ. Матеріали подано англійською та іспанською мовами для чилійської аудиторії, а також іспаномовних користувачів у Сполучених Штатах та в усьому світі.

 

Обсерваторія Рубін — це партнерство на рівних умовах між Національним науковим фондом США (US National Science Foundation, NSF) і Міністерством енергетики США (US Department of Energy, DOE). Керують обсерваторією NOIRLab (National Optical-Infrared Astronomy Research Laboratory) NSF і Національна прискорювальна лабораторія SLAC (SLAC National Accelerator Laboratory). Обсерваторія «Рубін» — це інтегрована система, що складається з 8,4-метрового телескопа, 3200-мегапіксельної камери, автоматизованої системи обробки даних і онлайн-платформи для залучення громадськості.

 

news 03 06 23 2v

Обсерваторія Віри Рубін на горі Серро-Пачон у Чилі з висоти пташиного польоту. Авторські права на зображення: Rubin Observatory/NSF/AURA/T. Matsopoulos. Фото з сайту https://noirlab.edu.

 

Програма Rubin EPO — це перша астрономічна програма, яку повністю фінансує NSF на етапі будівництва інших систем обсерваторії. Будівництво та експлуатацію Обсерваторії Віри Рубін і камери LSST, створеної DOE, підтримують федеральні партнери NSF і DOE разом із приватними та міжнародними донорами. Сама обсерваторія все ще на етапі будівництва, але створення програми EPO, на яку менше вплинули затримки, пов’язані з пандемією, завершено достроково та в межах бюджету.

 

Основою програми Rubin EPO є базовий освітній компонент, спрямований на залучення учнів середніх шкіл (від наймолодших школярів) через реальні дані телескопа. Програма зосереджена навколо серії досліджень і має повний набір допоміжних матеріалів для вчителів. Дослідження захопливі та інтерактивні. Для їх виконання не потрібне спеціальне програмне забезпечення — потрібен лише браузер. Найкраще те, що вони безкоштовні для будь-кого. Група з шкільної освіти «Рубін» також пропонує семінари з професійного розвитку, щоб познайомити вчителів із дослідженнями та зв’язати їх із спільнотою Rubin Observatory.

 

Програма Rubin EPO також пропонує кілька продуктів для широкого загалу — це веб-сайт, анімація та відео, галерея зображень і браузерна гра під назвою SpaceSurveyors. У процесі гриїї учасник, намагаючись зробити зображення зір, галактик і рухомих об’єктів на нічному небі, знайомиться з тим, як працюватиме оглядовий телескоп, коли стане до ладу наприкінці 2024 року.

 

«Програма, створена групою EPO Обсерваторії Рубін, є захопливою та унікальною — нічого схожого ніде немає. Це можливість для вчителів і громадськості взаємодіяти з науковими даними зовсім по-новому», — сказала Елізабет Пентекост (Elizabeth Pentecost), адміністратор управління проєктами NSF.

 

«Астрономія розширює наші знання про Всесвіт і надихає нас дізнаватися більше про науку та світ природи. Обсерваторія Рубін об’єднує ці два елементи в справді унікальну освітню та громадську програму, що використовує онлайн-продукти для навчання та залучення аудиторії, яка прагне здобувати знання, з усього світу», — сказав Боб Блум (Bob Blum), директор з операцій Обсерваторії Віри Рубін NOIRLab NSF.

 

Додаткові освітні та інформаційно-роз’яснювальні продукти буде виготовлено і оприлюднено, коли з обсерваторії надходитимуть дані. Серед них Skyviewer, інструмент візуалізації всього неба, і Orbitviewer, інструмент візуалізації Сонячної системи. Обсерваторія Рубін у партнерстві з Zooniverse також запропонує науковцям простий інструмент на основі браузера для створення громадських наукових проєктів і заповнення їх даними від «Рубін».

 

За інф. з сайту https://noirlab.edu підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1