Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Зоряні перемички показують: розвиток ранніх галактик у Всесвіті відбувався набагато швидше, ніж вважалося раніше

24 квітня 2024

Ранні галактики були не такими хаотичними і розвивалися набагато швидше, ніж вважали астрономи раніше.

 

Це випливає з результатів дослідження, яке «озирнулося» на понад десять мільярдів років назад. Міжнародна група астрономів під керівництвом науковців з Даремського університету, Великобританія, використала космічний телескоп Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST), щоб знайти докази формування в галактик барів [Бар галактики (англ. bar — перемичка) — складова багатьох спіральних і неправильних галактик, яка лежить у площині диска і має вигляд витягнутого ущільнення із зір і міжзоряного газу.], коли Всесвіту було лише кілька мільярдів років. Результати дослідження опубліковано в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Докладніше:

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 13 10 17mСатурн, потіснися! Науковці знайшли кільце навколо невибагливої карликової планети в Сонячній системі. Це неочікуване відкриття руйнує підвалини теорії про те, що тільки планети-гіганти можуть бути так гарненько прикрашені. Результати опрацювання спостережного матеріалу та основні висновки його аналізу оприлюднив журнал Nature.

 

 

Небесне тіло, яке назвали Гаумеа (Haumea) на честь Гавайської богині пологів, обертається навколо Сонця далеко за межами Нептуна — восьмої планети, що відповідає жорстким критеріям визначення таких об’єктів в нашій зоряній системі. Плутон, який не відповідає цим критеріям, 2006 р. набув статусу карликової планети.

 

news 13 10 17v

 

Уявлення художника про Гаумею та її кільцеву систему з правильними пропорціями для основного тіла і кільця. Воно лежить на відстані 2287 км по відношенню до центру еліпсоїдального основного корпусу і темніше, ніж поверхня Гаумеї. Кільце було виявлено після ретельного опрацювання численних телескопічних спостережень покриттів зорі в Європі 21 січня 2017 року. Фото з сайту https://phys.org.

 

Гаумеа, яка лежить від Сонця на відстані близько восьми мільярдів кілометрів, швидко обертається навколо власної осі й має плоску сигароподібну форму. Один оберт навколо Сонця вона робить за 285 років.

 

Гаумеа перебуває серед кількох відомих карликових планет поза орбітою Нептуна, який з іншими так званими планетами-гігантами — Сатурном, Ураном і Юпітером — мають кільця.

 

«Наше відкриття доводить, що Сонячна система набагато різноманітніша, аніж ми собі раніше уявляли» — повідомив один із авторів відкриття Бруно Сікарді (Bruno Sicardy) з Паризької обсерваторії.

 

Кільцеві системи раніше були виявлені навколо кентавра, що отримав назву Чаркіло. Кентаврів, які мають нестабільні орбіти, астрономи вважають великими кометами, а не планетами, що означає, — це перше спостереження кільця навколо карликової планети.

 

Нове відкриття було ретельно сплановано — Сікарді з командою розрахували момент, коли Гаумеа перетне промінь зору між далекою зорею і спостерігачами на поверхні Землі — ця подія мала місце 21 січня поточного року.

 

Для спостережень науковці використали 12 телескопів у 10 різних наземних обсерваторіях, при цьому вони змогли виміряти багато фізичних характеристик маловідомих карликових планет, виявлених у 2004 році.

 

Вчені можуть отримати з таких спостережень багато інформації про густину і розмір небесного тіла, скільки світла воно блокує, коли рухається перед зорею. У випадку з Гаумеа, вони знайшли, що навколо карликової планети чітко вирізняється щільне кільце шириною близько 70 кілометрів, аналог сатурніансього, утвореного із замерзлих частинок.

 

Окрім того, навколо Гаумеї кружляє два супутники — Намака і Гііака.

 

За інф. з сайту https://phys.org підготував Георгій Ковальчук

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1