Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Астрономи виявили сильні магнітні поля біля чорної діри в центрі Молочного Шляху

27 березня 2024

 

Нове зображення, отримане за допомогою Телескопа горизонту подій (Event Horizon Telescope, EHT), дало змогу виявити сильні та впорядковані магнітні поля, що виходять по спіралі від краю надмасивної чорної діри Стрілець A* (Sgr A*). На новій світлині «монстра», що ховається в серці галактики Молочний Шлях, якого вперше спостерігали у поляризованому світлі, науковці побачили структуру магнітного поля, разюче схожу на аналогічну структуру в чорної діри у центрі галактики M87. Це свідчить про те, що наявність сильного магнітного поля може бути спільною ознакою всіх чорних дір. Виявлена схожість також натякає на існування невидимого струменя (джета) в Sgr A*. Результати дослідження оприлюднені в The Astrophysical Journal Letters.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 29 03 18mТемна матерія, як випливає з назви, ― досить таємнича штука. Складається враження, що вона є невід’ємною частиною Всесвіту, але ми не можемо прямо спостерігати її, а лише вивчати наслідки її існування. Окрім гравітації, темна матерія, здається, взагалі ніяк не взаємодіє з звичайною матерією, і, на думку фізиків, вона містить деякі види елементарних частинок, які ще не були виявлені.

 

Згідно з останніми космологічними моделями темна матерія є всюдисущою. Її кількість складає 26,8% від маси Всесвіту (вміст звичайної матерії, як відомо, становить лише 4,9%, решта — 68,3% — припадає на долю темної енергії, але давайте не будемо зараз зупинятися на цих цифрах). Незважаючи на свою невловимість, наслідки її існування були виявлені з допомогою кількох різних методів, і є дуже сильні докази на користь гіпотези її існування ― більшість астрономів в цьому абсолютно переконані, для них це незаперечна істина.

 

Коли ж справа доходить до більш реальних речей, то виявляється, що вміст темної матерії суттєво відрізняється в різних типах галактик. Наприклад, карликові галактики мають в 400 разів більше темної матерії, ніж звичайна матерія, тоді як галактики, подібні до нашого Молочного Шляху, мають її приблизно в 30 разів менше.

 

Але зараз мова йде про відкриття галактики, в якій, на перший погляд, ніколи не було темної матерії.

 

news 29 03 18 v

 

Ця велика і нечітка на вигляд галактикатака дифузна, що астрономи називають її «прозорою», бо вони можуть чітко бачити галактики, які лежать позаду неї. Примарний об’єкт, каталогізований як NGC 1052-DF2, не має помітної центральної частини, або навіть спіральних рукавів і диска ― типових особливостей спіральної галактики. Але вона також не схожа на еліптичну галактику. Навіть її кулясті скупчення є дивовижними: вони вдвічі більші, ніж типові зоряні скупчення цього типу, помітні в інших галактиках. Але всі ці дива бліднуть на тлі неймовірної особливості галактики NGC 1052-DF2 — в ній відсутня темна матерія. Фото з сайту www.nasa.gov.

 

Це відкриття таке химерне, що дослідники насправді не впевнені в його реальності. Провідний автор дослідження Пітер ван Доккум (Pieter van Dokkum) пояснив, що існує кілька ідей про те, як може з’явитись такий тип галактики. Однак ніхто з наукової групи не може пояснити факт задовільно — вони просто не знають, як інтерпретувати це відкриття.

 

«Є ідеї для пояснення формування галактик без темної матерії, але жодна з них не може задовільно пояснити існування саме цієї галактики. Наприклад, в цьому конкретному випадку можна зробити припущення, що темна матерія була витягнута з великої галактики при злитті з іншою галактикою. Тоді ця матерія може, в принципі, конденсуватися й утворити маленьку галактику («приливний карлик»). Однак ми не очікували, що сформована таким чином галактика буде такою ж великою, як і NGC1052-DF2(це майже розмір Молочного Шляху), і при цьому слід очікувати і наявності деяких супутніх залишків в околі самої події. Ми нічого не знаємо!»

 

Однак саме тому, що це так унікально та незвично, це відкриття може допомогти астрономам вирішити деякі основні питання стосовно загадкової темної матерії. Парадоксально, але галактика, в якій немає темної енергії, може розповісти нам набагато більше про саму темну енергію, аніж переповнені нею об’єкти.

 

За інф. з сайту www.nasa.gov підготував Георгій Ковальчук

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1