Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Зоряні перемички показують: розвиток ранніх галактик у Всесвіті відбувався набагато швидше, ніж вважалося раніше

24 квітня 2024

Ранні галактики були не такими хаотичними і розвивалися набагато швидше, ніж вважали астрономи раніше.

 

Це випливає з результатів дослідження, яке «озирнулося» на понад десять мільярдів років назад. Міжнародна група астрономів під керівництвом науковців з Даремського університету, Великобританія, використала космічний телескоп Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST), щоб знайти докази формування в галактик барів [Бар галактики (англ. bar — перемичка) — складова багатьох спіральних і неправильних галактик, яка лежить у площині диска і має вигляд витягнутого ущільнення із зір і міжзоряного газу.], коли Всесвіту було лише кілька мільярдів років. Результати дослідження опубліковано в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Докладніше:

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 16 11 19mМіжнародна група науковців знайшла докази того, що магнітне перез’єднання (процес, в якому стикаються силові лінії магнітного поля різної полярності — Ред.) є джерелом генерування спікул на поверхні Сонця. Результати нового дослідження оприлюднив журнал Science.

 

 

Астрономи знають про існування спікул на поверхні Сонця з 1877 року, але, незважаючи на багаторічні дослідження, походження цих утворень досі є таємницею. З огляду на нові результати спостережень з допомогою сонячного телескопа Ґуда (Сонячна обсерваторія «Великий Ведмідь» в США — Ред.), що має дуже високу роздільну здатність, дослідники вважають: нарешті, можливо, відповідь знайдено.

 

Спікули — це невеликі струмені сонячної плазми, що вивергаються по всій поверхні Сонця. Кожна триває всього кілька хвилин, що ускладнює їх вивчення. Геліофізиків вже деякий час цікавить питанням, чи можуть спікули стати ключем до таємниці, чому температура корони Сонця значно вища від температури його поверхні.

 

news 16 11 19 1v

На світлині, отриманій з допомогою сонячного телескопа Ґуда, видно спікули (коричневого кольору довгасті плями) на тлі фотосфери Сонця. Фото з сайту https://phys.org.

 

З допомогою сонячного телескопа Ґуда науковці виявили те, чого раніше не спостерігали — перед тим, як виникла спікула, на поверхні Сонця в тому ж місці утворилася ділянка з протилежним знаком магнітного поля, ніж навколо неї. Цей факт дає змогу припустити, що спікули можуть утворюватися через магнітне перез’єднання, при якому виникають зіткнення між ділянками з магнітним полем різної полярності. При таких зіткненнях магнітна енергія перетворюється на кінетичну енергію та тепло. На Сонці це тепло й енергія можуть спричинити формування спікули.

 

news 16 11 19 2v

Багатошаровий вигляд сонячних спікул: (зліва направо) зображення корони від Обсерваторії сонячної динаміки NASA, а знімки хромосфери, фотосфери та пов’язаних з ними магнітних полів отримані в Сонячній обсерваторії «Великий Ведмідь». Фото з сайту https://news.njit.edu.

 

Щоб з’ясувати, чи може бути виверження спікули частково чи повністю причиною того, що корона набагато гарячіша від поверхні, дослідники звернулися до даних, отриманих з допомогою Обсерваторії сонячної динаміки (Solar Dynamics Observatory, SDO) — супутника на орбіті Землі, оснащеного обладнанням для спостережень Сонця. Порівнявши спостережні дані з телескопа Ґуда, що відповідають тій ділянці на Сонці й в той момент, коли виникла спікула, — науковці побачили світіння від заряджених атомів заліза, що з’явилося прямо над місцем спікули. Дослідники зазначають: таке світіння свідчить про те, що температура плазми в спікулі досягла значення принаймні 1 мільйон градусів за шкалою Цельсія.

 

Підсумок результатів спостережень, виконаних за допомогою телескопа Ґуда (Сонячна обсерваторія «Великий Ведмідь») та SDO (Solar Dynamics Observatory, «Обсерваторія сонячної динаміки»). З ютуб-каналу Технологічного інституту Нью-Джерсі (New Jersey Institute of Technology, NJIT).

 

За інф. з сайту https://phys.org підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1