Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

«Близнюк-Південь» розкрив походження несподіваних відмінностей в гігантських подвійних зорях

30 квітня 2024

Астрономи підтверджують, що відмінності в хімічному складі подвійних зір можна простежити до ранніх стадій їх формування.

 

 

За допомогою телескопа Gemini South («Близнюк-Південь») група астрономів вперше підтвердила, що відмінності в складі подвійних зір можуть виникати через хімічні зміни в хмарі речовини, з якої вони утворилися. Результати допомагають пояснити, чому зорі, сформовані з однієї молекулярної хмари, можуть мати різний хімічний склад і містити різні планетні системи, що є проблемою для сучасних моделей формування зір і планет.

Докладніше:

Зоряні перемички показують: розвиток ранніх галактик у Всесвіті відбувався набагато швидше, ніж вважалося раніше

24 квітня 2024

Ранні галактики були не такими хаотичними і розвивалися набагато швидше, ніж вважали астрономи раніше.

 

Це випливає з результатів дослідження, яке «озирнулося» на понад десять мільярдів років назад. Міжнародна група астрономів під керівництвом науковців з Даремського університету, Великобританія, використала космічний телескоп Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST), щоб знайти докази формування в галактик барів [Бар галактики (англ. bar — перемичка) — складова багатьох спіральних і неправильних галактик, яка лежить у площині диска і має вигляд витягнутого ущільнення із зір і міжзоряного газу.], коли Всесвіту було лише кілька мільярдів років. Результати дослідження опубліковано в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 28 08 17mКосмічний апарат NASA «Нові Горизонти» (New Horizons) може передати повідомлення для інтелектуальних інопланетян так само, як і поважні дослідники агентства «Вояджери» (Voyager). Як «Вояджер-1» (Voyager 1), так і «Вояджер-2» (Voyager 2) несуть на обавку диски «Golden Record» («Золота Платівка»), на які завантажено фотографії, музику, звуки та інші дані, призначені для інформування будь-яких інопланетян, що можуть зустріти зонди, про людство та його рідну планету.

 

news 28 08 17 1v

 

Обкладинка копії дисків «Golden Record», які були запущені в космос на облавку космічних апаратів «Вояджер-1» і «Вояджер-2» в 1977 році. Фото з сайту www.space.com.

 

Хоча така зустріч з інопланетянами не є ймовірною, це можливо. «Вояджер-1» вийшов у міжзоряний простір в серпні 2012 р., а його близнюк, імовірно, зробить те саме в найближчі кілька років, заявили члени місії.

 

Кінцева доля місії «Нові Горизонти» також лежить за Сонячною системою, «і вона залишається без “Золотих Платівок”, без повідомлень», сказав Джон Ломберґ (Jon Lomberg), виконавчий директор проекту «Золота Платівка». (Ломберґ співпрацював з астрономом та популяризатором науки Карлом Саганом (Carl Sagan), який очолював комітет, що відповідав за добір інформації для розміщення її на платівки). «Це схоже на втрачену можливість», — зауважив він.

 

news 28 08 17 2v

 

Диск «Золота Платівка» на облавку космічного апарата «Вояджер-1». Фото з сайту www.space.com.

 

Ломберг хоче змінити ситуацію шляхом організації компанії для передачі на облавок «Нові Горизонти» «Золотої Платівки 2.0» — нової цифрової версії з назвою «One Earth Message» (ОEM) — («Повідомлення Землі»), яка буде передана на облавок космічного апарата в 2020 р.

 

20 серпня 2017 р., в день 40-річчя від дня старту «Вояджер-2», Ломберґ зі своїми однодумцями почав 40-денну кампанію Kickstarter з метою зібрати 72 тис. доларів для розробки та підтримки веб-сайту, на якому будуть попередньо накопичувати фотографії та інші матеріали для можливого вміщення в «OEM». Якщо все буде йти за спланованим сценарієм, то онлайн-голосування визначатиме, який матеріал зрештою потрапить до повідомлення.

 

Група також шукає інші можливі джерела фінансування проекту. Наприклад, Ломберґ виставляє на аукціоні свою колекцію архівного матеріалу «Voyager Golden-Record», де (серед іншого) є його оригінальний ескіз для обкладинки платівки, а також багато інших малюнків, листи про проект від легенди наукової фантастики Роберта Гайнлайна (Robert Heinlein) та інших знаменитостей.

 

news 28 08 17 3v

 

Оригінальний ескіз Джона Ломберґа для обкладинки знаменитої «Золотої Платівки» місії «Вояджер». Цей малюнок та інші архівні матеріали до створення «Золотої Платівки» будуть виставлені на аукціон 14 вересня 2017 р. Фото з сайту www.space.com.

 

Аукціон відбудеться під егідою Heritage Auctions (всесвітньо відомої аукціонної агенції) 14 вересня поточного року. Очікується, що вартість виставленої на торги колекції сягає не менше 10 000 доларів.

 

NASA, як вважають, в таких заходах зі збору коштів для проекту «OEM» не бере активної участі та зберігає символічний нейтралітет. «Проте представники агентства та представники команди «Нові Горизонти» неофіційно повідомили про підтримку проекту» — зазначив Ломберґ.

 

Зонд «Нові Горизонти», який в липні 2015 р. пройшов поблизу Плутона, тепер очікує 1 січня 2019 р. — на цей день призначено його зустріч з невеликим об’єктом 2014 MU69. Майже рік знадобиться для того, аби передати отримані зондом результати спостережень на Землю — повідомив Ломберґ. Лише тоді в комп’ютері на облавку «Нові Горизонти» звільниться потрібний для розміщення повідомлення «OEM» обсяг пам’яті.

 

«В нашому розпорядженні буде майже два роки, аби спершу скласти належним чином сам текст повідомлення — за нашими підрахунками для завершення цього етапу роботи нам знадобиться більше року; потім стільки ж часу буде потрібно, щоб цей кусень роботи адекватним чином сприйняв програмний комплекс і ми змогли переконатися в тому, що текст повідомлення придатний для завантаження», — підкреслив Ломберґ.

 

Завантаження його на облавок «Нові Горизонти» не відбудеться без офіційного схвалення NASA. «Це схвалення можна отримати легше, якщо команда звернеться до агентства з готовою продукцією, а не з туманною концепцією» — вважає Ломберґ.

 

«Сорок років тому, коли я працював з Карлом над “Золотою Платівкою”, він не пішов до NASA і не намагався змусити їх схвалити туманну ідею музикального та звукового повідомлення», — каже Ломберґ. «Він зробив це, а потім показав чиновникам з NASA результат і сказав, що ми зробили цю роботу. Вони гарно відреагували на це, і якщо було щось, що їм не сподобалося — там справді була одна картина, не сприйнята ними — вони її спокійно видалили».

 

Бачення Ломберґм повідомлення «OEM» не закінчується місією «Нові Горизонти». Врешті-решт, він хоче, щоб кожен зонд, який залишає Землю, ніс в космічні далі таке повідомлення або щось подібне.

 

«Я гадаю, наш космічний апарат — це наші найкращі технічні шедеври», — каже він. «Це, по суті, твори мистецтва, і кожен витвір мистецтва має бути авторизованим».

 

«Авторизація» зондів в такий спосіб коштує зусиль, навіть якщо вони дрейфують поодинці через простір у вічність, додав Ломберґ.

 

«Ми ніколи не знатимемо, чи відбудеться аудієнція з позаземними цивілізаціями, але для людства, яке представляє в ній одну із сторін, це може бути глибоким стимулом для серйозного обмірковування спілкування з Космосом», — наголосив він у заяві.

 

За інф. з сайту www.space.com підготував Георгій Ковальчук

 

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1