Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Астрономи виявили сильні магнітні поля біля чорної діри в центрі Молочного Шляху

27 березня 2024

 

Нове зображення, отримане за допомогою Телескопа горизонту подій (Event Horizon Telescope, EHT), дало змогу виявити сильні та впорядковані магнітні поля, що виходять по спіралі від краю надмасивної чорної діри Стрілець A* (Sgr A*). На новій світлині «монстра», що ховається в серці галактики Молочний Шлях, якого вперше спостерігали у поляризованому світлі, науковці побачили структуру магнітного поля, разюче схожу на аналогічну структуру в чорної діри у центрі галактики M87. Це свідчить про те, що наявність сильного магнітного поля може бути спільною ознакою всіх чорних дір. Виявлена схожість також натякає на існування невидимого струменя (джета) в Sgr A*. Результати дослідження оприлюднені в The Astrophysical Journal Letters.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 04 04 17mНауковці місії «Розетта» (Rosetta) виявили перші переконливі докази зв’язку між вибухом пилу і газу на кометі й руйнуванням велетенської скелі, що призвело до появи недоторканого крижаного інтер’єру комети. У дослідженні, результати якого оприлюднив Nature Astronomy, вчені вперше публічно заявляють про безсумнівний зв’язок між вибухом і руйнуванням скелі. Цей зв’язок допомагає науковцям зрозуміти рушійні сили таких подій.

 

Астрономи часто спостерігали раптові й короткотривалі спалахи яскравості комети 67P / Чурюмова-Герасименко протягом двох років, коли її вивчали з допомогою космічного апарата Rosetta. Результати пошуків можливої кореляції таких подій з якимись змінами фізичного стану самої комети досі лишаються предметом жвавої дискусії серед науковців. Але сплески, здається, все-таки якимось чином вказують на колапс слабких, еродованих поверхонь. Причому раптове виверженні і нагрів летких матеріалів, імовірно, грають певну роль в цьому процесі.

 

Перші зображення комети, отримані космічним апаратом у вересні 2014 року з близької відстані, показали тріщини довжиною до 70 і шириною до 1 м на краю скелі, згодом названої Асуан (Aswan). Протягом наступного року, коли комета підійшла на мінімальну відстань до Сонця, швидкість, з якою її приховані гази, перетворившись на пару, потягли пил в космос, суттєво збільшилася. Спорадичні, поодинокі й швидкоплинні явища вивільнення та інжекції пилу і газу перемежовувалися фоновою активністю сплесків.

 

news 04 04 17 1v

 

На світлині — еволюція колапсу скелі Асуан: до і після. Фото з сайту www.esa.int.

 

Один з таких вибухів був зареєстрований навігаційною камерою Rosetta 10 липня 2015 року, при цьому пощастило простежити зміни на частині поверхні комети, яка охоплює область Seth. Наступного разу, коли в поле зору камери знову попала ця скеля, п’ять днів по тому, на її поверхні було помічено гострий край, де раніше були виявлені тріщини, поряд з багатьма новими брилами метрових розмірів біля підніжжя скелі розміром 134 м.

 

«4 липня ми в останнє побачили перелом незайманим, не було зафіксовано ніяких результатів будь-яких подій руйнівного характеру, схожих на зареєстровані в наступну декаду. На наш погляд, це найпереконливіші докази того, що спостережуваний нами вибух був прямо пов’язаний з руйнуванням скелі» — говорить Мауріціо Паджола (Maurizio Pajola), лідер дослідження.

 

news 04 04 17 2v

 

На цій низці світлин видно процес змін поверхні комети. Фото з сайту www.esa.int.

 

Ця подія також надає унікальну можливість для вивчення того, як давній незайманий лід, похований на глибині десятків метрів всередині комети, поступово зникав відповідно до того, як оголений матеріал перетворювався в пару протягом наступних місяців.

 

Було обчислено, що після цієї події яскравість комети збільшилася вшестеро порівняно із загальною середньою яскравістю поверхні ядра комети. До 26 грудня 2015 р. яскравість упала наполовину. 6 серпня 2016 р. яскравість нової скелі в місці руйнування суттєво зменшилася — лишився тільки один великий, яскравий блок.

 

За інф. з сайту www.esa.int підготував Георгій Ковальчук

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1