Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Зоряні перемички показують: розвиток ранніх галактик у Всесвіті відбувався набагато швидше, ніж вважалося раніше

24 квітня 2024

Ранні галактики були не такими хаотичними і розвивалися набагато швидше, ніж вважали астрономи раніше.

 

Це випливає з результатів дослідження, яке «озирнулося» на понад десять мільярдів років назад. Міжнародна група астрономів під керівництвом науковців з Даремського університету, Великобританія, використала космічний телескоп Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST), щоб знайти докази формування в галактик барів [Бар галактики (англ. bar — перемичка) — складова багатьох спіральних і неправильних галактик, яка лежить у площині диска і має вигляд витягнутого ущільнення із зір і міжзоряного газу.], коли Всесвіту було лише кілька мільярдів років. Результати дослідження опубліковано в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Докладніше:

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 16 04 17mКарликова планета Церера — найбільший об’єкт у поясі астероїдів. Починаючи з 1991 р. астрономи іноді виявляли «екзосфери» (це така тонка атмосфера, що для неї і назви гідної не підбереш!) із водяних молекул в різних регіонах Всесвіту. Водяний лід становить значну частину макіяжу Церери. Науковці вважають, що є глобальний шар товщиною до 1—2 метри під поверхнею, але астрономи не розуміли, яким чином молекулам вдається вирватися в космічний простір.

 

Одне з пояснень — у всьому винне... сонячне світло. З приповерхневих гірських порід, що містять 10% маси води, сонячне випромінювання може перетворити деяку частку цього льоду в пару, створивши екзосферу. До речі, саме цей сублімаційний процес руйнує комети при їх наближенні до Сонця. Але випадки детектування екзосфери Церери не завжди збігаються з її найближчими підходами до Сонця, тому не має розумних підстав розглядати процеси сублімації як тригер появи екзосфери в Церери.

 

news 16 04 17v

 

Спостереження, виконані з допомогою космічного супутника «Міжнародний ультрафіолетовий дослідник» (International Ultraviolet Explorer, IUE) і космічного телескопа «Гершель» (Herschel), виявили тимчасову дифузну водяну атмосферу навколо карликової планети Церери — таких епізодів було чотири. (З облавку IUE зареєстровано молекулу ОН, яка, імовірно,утворилася з H2O). Це уявлення художника показує розріджену водяну екзосферу (примітка: пояс астероїдів насправді не такий переповнений). Фото з сайту www.skyandtelescope.com.

 

На щастя, астрономи мають в своєму розпорядженні космічний зонд «Сітанок» (Dawn) на орбіті навколо цієї карликової планети. У червні 2015 р., незабаром після його прибуття в околиці Церери, він виявив короткоживучу екзосферу навколо неї. Ба більше, космічний апарат також виявив передісторію події: появу великого згустку енергійних заряджених частинок, що приходять від Сонця, і віщують появу екзосфері.

 

Натхненні несподіваним і перспективним розвитком дослідження, Міхаель Вільярреал (Michaela Villarreal) з Каліфорнійський університету і його колеги, занурились в архівні дані з 1990 р. і виявили, що в ті кілька разів, коли астрономи спостерігали екзосферу навколо Церери, поява тонких хмар була тісно прив’язана до моменту розвитку в навколишньому (відносно Церери) середовищі потужного імпульсного зростання швидкості сонячного вітру — буквально вибух. Ці швидкі сонячні частинки, ймовірно, були прискорені ударними хвилями від корональних викидів маси на Сонці, які промчали через Сонячну систему й бомбардували Цереру.

 

Потрапивши на поверхню карликової планети, високошвидкісні частинки сонячного вітру вибивають молекули води в космічний простір, створюючи в такий спосіб екзосферу, здатну існувати протягом 2—9 діб.

 

Науковці сповістили про результати своїх досліджень в журналі Astrophysical Journal Letters.

 

За інф. з сайту www.skyandtelescope.com підготував Георгій Ковальчук

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1