Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Астрономи виявили сильні магнітні поля біля чорної діри в центрі Молочного Шляху

27 березня 2024

 

Нове зображення, отримане за допомогою Телескопа горизонту подій (Event Horizon Telescope, EHT), дало змогу виявити сильні та впорядковані магнітні поля, що виходять по спіралі від краю надмасивної чорної діри Стрілець A* (Sgr A*). На новій світлині «монстра», що ховається в серці галактики Молочний Шлях, якого вперше спостерігали у поляризованому світлі, науковці побачили структуру магнітного поля, разюче схожу на аналогічну структуру в чорної діри у центрі галактики M87. Це свідчить про те, що наявність сильного магнітного поля може бути спільною ознакою всіх чорних дір. Виявлена схожість також натякає на існування невидимого струменя (джета) в Sgr A*. Результати дослідження оприлюднені в The Astrophysical Journal Letters.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 01 05 17 mКосмічний апарат NASA Dawn («Світанок») втратив можливість орієнтації в космосі у зв’язку з відмовою третього (із чотирьох) маховика системи орієнтації. Чиновники агентства, щоправда, не вбачають в цій ситуації нічого трагічного і запевняють, що невдача не загрожує продовженню роботи зонда на орбіті карликової планети Церера.

 

Несправність проявила себе 23 квітня — апарат саме готувався до запланованого на суботу 29 квітня спостереження на планеті загадкового кратера Occator в момент «опозиції». Це така точка орбіти, в якій космічний апарат перебуває між кратером і Сонцем, а тому може отримати нову інформацію про Occator і його таємничі яскраві плями.

 

news 01 05 17 v

 

Арт-концепція космічного апарата Dawn, що маневрує над карликовою планетою Церера з використанням іонного рушійного двигуна. Фото з сайту www.space.com.

 

Дотепер космічний апарат втратив три маховики системи, але такі невдачі не надто вплинули на працездатність зонда, який перебуває на орбіті висотою 950 км над поверхнею Церери з березня 2015 року. (З липня 2011 р. по вересень 2012 р. «Світанок» вивчав астероїд Веста — друге за розміром тіло в поясі астероїдів, яке лежить далі за Церерою).

 

Справді, члени команди місії використовують тепер для управління орієнтацією апарата гідразинові двигуни корекції (замість маховиків системи орієнтації). Про це повідомив головний інженер і директор місії Марк Рейман (Marc Rayman), який працює в Лабораторії реактивного руху в Пасадені, штат Каліфорнія.

 

«Ця досвідчена група дослідників космосу знає, як бездоганно виконати цей експеримент в дещо непередбачуваних умовах — без використання маховиків — буквально в режимі форс-мажор» — написав Rayman в прес-релізі місії у вівторок (25 квітня). Він додав, що більшу частину спостережень, після рандеву з Вестою в 2012 році, зокрема й у перший рік роботи біля Церери, космічний апарат виконував з відключеними маховиками. Отож, такий стиль роботи команді не в новинку.

 

Dawn мав виконати опозиційні спостереження кратера Occator 29 квітня, а також інші планові роботи — пояснили чиновники агентства.

 

Місію Dawn розпочато у вересні 2007 р. з основною метою — дізнатися більше про ранній етап розвитку Сонячної системи шляхом вивчення Церери і Вести. Це два будівельні блоки, що залишилися від ери формування планет — світанкової ери (звідси і назва місії).

 

Dawn завершив свою основну програму досліджень в червні 2016 р. і тепер працює в ранзі «розширеної місії». Космічний апарат має в своєму активі два заслужених бонуси — він першим з рукотворних апаратів вийшов на орбіту карликової планети і першим облетів два окремих об’єкти за межами системи Земля-Місяць.

 

За інф. з сайту www.space.com підготував Георгій Ковальчук

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1