Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Астрономи виявили сильні магнітні поля біля чорної діри в центрі Молочного Шляху

27 березня 2024

 

Нове зображення, отримане за допомогою Телескопа горизонту подій (Event Horizon Telescope, EHT), дало змогу виявити сильні та впорядковані магнітні поля, що виходять по спіралі від краю надмасивної чорної діри Стрілець A* (Sgr A*). На новій світлині «монстра», що ховається в серці галактики Молочний Шлях, якого вперше спостерігали у поляризованому світлі, науковці побачили структуру магнітного поля, разюче схожу на аналогічну структуру в чорної діри у центрі галактики M87. Це свідчить про те, що наявність сильного магнітного поля може бути спільною ознакою всіх чорних дір. Виявлена схожість також натякає на існування невидимого струменя (джета) в Sgr A*. Результати дослідження оприлюднені в The Astrophysical Journal Letters.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 12 08 20mАстрономи, які працюють з Великою міліметровою/субміліметровою антеною Атакама (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array, ALMA), виявили надзвичайно далеку і, отже, дуже молоду галактику, що дивно схожа на Молочний Шлях. Галактика так далеко, що її світло йшло до нас понад 12 мільярдів років. Тобто ми бачимо її такою, якою вона була, коли вік Всесвіту становив лише 1,4 млрд років. Форма галактики упорядкована — це неочікувано і суперечить уявленням про те, що всі галактики в ранньому Всесвіті були турбулентними і нестабільними. Несподіване відкриття кидає виклик нашому розумінню того, як утворюються галактики, даючи нові уявлення про минуле Всесвіту.

 

«Цей результат — прорив у поглядах на утворення галактик. Він показує, що структури, які ми спостерігаємо в сусідніх спіральних галактиках та в Молочному Шляху, вже існували 12 мільярдів років тому», — сказала Франческа Ріццо (Francesca Rizzo), докторант з Інституту астрофізики Макса Планка (Німеччина), яка очолювала дослідження. Його результати оприлюднив журнал Nature.

 

Галактика SPT0418-47, яку вивчали астрономи, не має спіральних рукавів. Але в неї є принаймні дві особливості, характерні для Молочного Шляху: диск і балдж, тобто велика кількість зір, які щільною групою концентруються навколо центра галактики. Вперше балдж помічено в галактики, яку спостерігали на початку історії Всесвіту. Це утворення робить SPT0418-47 схожою на Молочний Шлях.

 

«Великою несподіванкою стало те, що ця галактика насправді досить схожа на сусідні з нами галактики, всупереч усім передбаченням моделей та попереднім, менш докладним спостереженням», — сказав співавтор дослідження Філіппо Фратерналі (Filippo Fraternali) з Астрономічного інституту Каптейна при Ґронінґенському університеті в Нідерландах. У ранньому Всесвіті молоді галактики тільки формувалися, тому дослідники очікували, що вони є хаотичними без чітких структур, характерних для більш зрілих галактик, як Молочний Шлях.

 

Вивчення віддалених галактик, таких як SPT0418-47, є надважливим для нашого розуміння того, як вони формувалися та розвивалися. Ця галактика лежить так далеко, що ми її бачимо, коли Всесвіту було лише 10% від його теперішнього віку, і її світло йшло до Землі 12 мільярдів років. Вивчаючи її, ми повертаємося в епоху, коли молоді галактики тільки починали розвиватися.

 

Оскільки ці галактики лежать так далеко, докладні спостереження навіть з найпотужнішими телескопами майже неможливі, бо їхні кутові розміри малі й вони дуже слабкі. Наукова група подолала цю перешкоду, використовуючи близьку до нас галактику як потужну лупу. Цей ефект, відомий як гравітаційне лінзування, дав змогу за допомогою ALMA зазирнути в далеке минуле й побачити там небачені подробиці. Ефект гравітаційного лінзування полягає в тому, що гравітація близької до нас галактики заломлює світло від далекої галактики і тому її зображення виходить спотвореним і збільшеним.

 

news 12 08 20 1v

Наукова група реконструювала справжню форму далекої галактики SPT0418-47 та рух її газу за спостережними даними від ALMA та за допомогою нової методики комп’ютерного моделювання. Фото з сайту www.eso.org.

 

Далека галактика і галактика-лінза лежать майже на одному промені зору, тому перша з них має вигляд майже ідеального кільця світла навколо ближчої до нас галактики. За спостережними даними ALMA і за допомогою нової методики комп’ютерного моделювання дослідники реконструювали справжню форму далекої галактики та рух її газу. «Коли я вперше побачила реконструйований образ SPT0418-47, я не могла повірити: відкрилася скриня зі скарбами», — сказала Ріццо.

 

«Те, що ми знайшли, є досить дивним: незважаючи на високу швидкість формування зір, тобто високоенергетичні процеси, диск галактики SPT0418-47 є найбільш упорядкованим з усіх, які коли-небудь спостерігали в ранньому Всесвіті», — заявила співавтор Симона Веґетті (Simona Vegetti), також з Інституту астрофізики Макса Планка. «Цей результат несподіваний і має важливі наслідки для розуміння еволюції галактики». Однак астрономи зазначають, що хоча SPT0418-47 має диск та інші особливості, властиві спіральним галактикам, які ми спостерігаємо нині, вона буде еволюціонувати у галактику, дуже відмінну від Молочного Шляху. Вона, ймовірно, приєднається до класу еліптичних галактик, іншого типу зоряних систем, що, як і спіральні галактики, населяють нині Всесвіт.

 

news 12 08 20 2vСпостереження показують, що SPT0418-47 —  галактика з диском і центральною опуклістю, тобто балджем. Речовина в ній обертається навколо центра. Газ, що рухається від нас, показано червоним кольором, тоді як газ, що рухається у напрямку спостерігача, — синім кольором. Фото з сайту www.eso.org.

 

Це несподіване відкриття говорить про те, що ранній Всесвіт може бути не таким хаотичним, як колись вважали. Викликає багато питань щодо того, як добре впорядкована галактика могла утворитися так швидко після Великого Вибуху. Цей відкриття від ALMA схоже з відкриттям масивного диска галактики, що лежить також дуже далеко. Про нього стало відомо у травні. Завдяки ефекту гравітаційного лінзування у SPT0418-47 виявлено більше дрібних особливостей. Крім диска є балдж, що робить галактику більш схожою на сучасний Молочний Шлях, ніж об’єкт, виявлений раніше.

 

Подальші дослідження, зокрема за допомогою майбутнього Надзвичайно великого телескопа Європейської південної обсерваторії, мають допомогти з’ясувати, чи насправді ці молоді дискові галактики є типовими. І чи є вони справді менш хаотичними, ніж прогнозували науковці. Це відкриє астрономам нові перспективи для розуміння еволюції галактик.

 

За інф. з сайту www.eso.org підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1