Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Зоряні перемички показують: розвиток ранніх галактик у Всесвіті відбувався набагато швидше, ніж вважалося раніше

24 квітня 2024

Ранні галактики були не такими хаотичними і розвивалися набагато швидше, ніж вважали астрономи раніше.

 

Це випливає з результатів дослідження, яке «озирнулося» на понад десять мільярдів років назад. Міжнародна група астрономів під керівництвом науковців з Даремського університету, Великобританія, використала космічний телескоп Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST), щоб знайти докази формування в галактик барів [Бар галактики (англ. bar — перемичка) — складова багатьох спіральних і неправильних галактик, яка лежить у площині диска і має вигляд витягнутого ущільнення із зір і міжзоряного газу.], коли Всесвіту було лише кілька мільярдів років. Результати дослідження опубліковано в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Докладніше:

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 17 01 18 mВиявлення 11 нових зоряних потоків — залишків розірваних і поглинутих нашим Молочним Шляхом невеликих галактик — названо одним з головних результатів огляду неба в рамках міжнародної програми Dark Energy Survey (DES). Над виконанням програми працюють понад 400 дослідників з різних наукових установ світу, а її мета — розкрити таємницю темної енергії.

 

Упродовж перших трьох років науковці оглянули майже 5000 квадратних градусів площі небесної сфери або одну восьму частину всього неба, виконавши приблизно 40 000 експозицій, зроблених за допомогою камери Dark Energy, й отримали сотні терабайтів даних.

 

news 17 01 18 1v

 

Камера Dark Energy, встановлена на телескопі імені Віктора Бланко в Чилі. Фото з сайту http://news.fnal.gov.

 

Камера Dark Energy (Dark Energy Camera, DECam), первинний інструмент з допомогою якого виконують огляд неба, є одним з найпотужніших нині існуючих цифрових пристроїв для отримання зображень. Її виготовили в Національній лабораторії імені Енріко Фермі (відома під назвою Фермілаб — Ред.), провідній науковій установі програми Dark Energy Survey, і встановили на 4-метровому телескопі імені Віктора Бланко в Чилі. Зображення, отримані DECam, обробляє команда науковців у Національному центрі суперкомп’ютерних технологій (National Center for Supercomputing Applications), що міститься в Іллінойському університеті.

 

Брайан Янні (Brian Yanny) з Фермілаб заявив, що «хоча дослідники DES зосереджені на проблемі темної енергії, ми хотіли дозволити астрономам вивчати ці зображення, щоб покращити наше розуміння Всесвіту». Одне нове відкриття, яке уможливили дані Dark Energy Survey, — виявлення 11 нових потоків зір навколо Молочного Шляху. Наша галактика оточена масивним ореолом темної матерії, яка створює потужну силу тяжіння на менші, сусідні галактики. Молочний Шлях, розтягуючи, розриваючи і поглинаючи ці менші системи, зростає. Вирвані з сусідніх галактик зорі утворюють потоки через все небо, які можна виявити з допомогою камери Dark Energy. Щоправда, зоряні потоки надзвичайно важко знайти, бо їх утворює відносно невелика кількість зір, розкиданих на великій площі неба.

 

news 17 01 18 2v

 

Зоряні потоки навколо галактики Молочний Шлях в уявленні художника. Фото з сайту https://news.uchicago.edu.

 

Раніше було виявлено лише близько двох десятків зоряних потоків і майже всі з них в огляді Sloan Digital Sky Survey, який є попередником DES. Зусилля, спрямовані на виявлення нових зоряних потоків в огляді Dark Energy очолювала випускниця Чиказького університету Нора Шипп (Nora Shipp).

 

«Нас цікавлять ці потоки, бо вони вказують на процеси утворення та структуру Молочного Шляху і його темного гало. Зоряні потоки дають нам можливість побачити формування великої галактики, яка утворюється з менших», — зауважила Шипп. «Ці відкриття є можливими, бо DES — найширший і найглибший калібрований огляд неба».

 

Оскільки немає загальноприйнятої угоди щодо назв для зоряних потоків, науковці огляду Dark Energy звернулися до шкіл в Чилі та Австралії з пропозицією обрати такі назви. Учні та їх вчителі працювали разом, щоб обрати назви потоків із слів корінних мов мешканців північних районів Чилі та Австралії.

 

За інф. з сайту https://news.uchicago.edu підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1