Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Зоряні перемички показують: розвиток ранніх галактик у Всесвіті відбувався набагато швидше, ніж вважалося раніше

24 квітня 2024

Ранні галактики були не такими хаотичними і розвивалися набагато швидше, ніж вважали астрономи раніше.

 

Це випливає з результатів дослідження, яке «озирнулося» на понад десять мільярдів років назад. Міжнародна група астрономів під керівництвом науковців з Даремського університету, Великобританія, використала космічний телескоп Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST), щоб знайти докази формування в галактик барів [Бар галактики (англ. bar — перемичка) — складова багатьох спіральних і неправильних галактик, яка лежить у площині диска і має вигляд витягнутого ущільнення із зір і міжзоряного газу.], коли Всесвіту було лише кілька мільярдів років. Результати дослідження опубліковано в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Докладніше:

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 04 11 17mЧерез 45 років після того, як екіпаж космічного корабля вирушив у подорож до Місяця з «транс-місячною ін’єкцією», NASA планує зробити це знову через кілька років. Агентство нещодавно випустило відео, яке показує схему першого непілотованого випробування свого нового місіонерського місячного профілю, що отримав назву Exploration Mission 1 (EM-1).

 

Випробування заплановано на 2019 рік (після деяких затримок) і стане першим інтегрованим випробуванням системи космічного запуску (Space Launch System) — ракети NASA, яка доставить астронавтів в глибокий космічний простір, і нового космічного апарата «Оріон» (Orion).

 

Місія триватиме приблизно 25,5 днів. Її «родзинка» — розміщення космічного корабля на місячній орбіті, яка буде віддалена від Землі на рекордну для пілотованої космонавтики відстань. Максимальна віддаленість корабля «Оріон» від планети складе 435 000 км — приблизно 1000 відстаней від Землі до Міжнародної космічної станції.

 

news 04 11 17v

 

Траєкторія польоту космічного апарата «Оріон» (Orion) до Місяця в 2019 р. Фото (відеокадр) з сайту www.space.com.

 

План місії EM-1 передбачає старт космічного апарата, чотириденний політ до Місяця, вихід на еліптичну орбіту навколо Місяця. Після тижневого перебування на орбіті, в сусідстві з Місяцем, ЕМ-1 залишить місячну орбіту і через чотири дні повернеться на Землю. Завершальний етап — вхід в атмосферу зі швидкістю 39450 км/г і приводнення в Тихому океані під наглядом корабля повернення.

 

«Це перша із багатьох майбутніх місій, які використовуватимуть систему глибокої космічної розвідки для підготовки нашої команди, нашого корабля та наших астронавтів до здійснення операцій у глибокому космосі за участі людини» — заявив на відео-конференції менеджер місії NASA Майк Сарафін (Mike Sarafin). Тестову пілотовану місію планують здійснити приблизно в 2023 році.

 

Незважаючи на те, що тестовий політ планували ще з часу адміністрації Обами — його розглядали як сходинку для доставки астронавтів на Марс, для адміністрації Трампа він має інше значення. Раніше (в жовтні поточного року — Ред.) віце-президент США Майк Пенс заявив, що Сполучені Штати будуть націлені як на пілотовані експедиції на Місяць (останній місячний екіпаж повернувся на Землю в 1972 році), так і на спорядження місій на Марс.

 

«Ми повернемо американських астронавтів на Місяць не тільки для того, щоб залишити на ньому чергові сліди та прапори, але й побудувати фундамент, який нам потрібен для підготовки американців на Марс і за його межі» — заявив Пенс 5 жовтня на першій зустрічі відновленої Національної космічної ради.

 

Нещодавно анонсовані президентські наміри щодо Місяця передбачають повернення до двох планів республіканських адміністрацій — Ініціативи з космічної розвідки (запропонована Джорджем Г. В. Бушем у 1989 р.) та програма «Сузір’я» (ініційована під егідою його сина, президента Джорджа В. Буш, у 2004 р.). Згідно з цими планами мало відбутися повернення людини до Місяця, але обидві ініціативи були зрештою скасовані.

 

До останнього повідомленням про місячні ініціативи, NASA націлювала пілотовані місії на використання Міжнародної космічної станції для довгострокових космічних досліджень та політ людей до Марса в 2030-х роках.

 

За інф. з сайту www.space.com підготував Георгій Ковальчук

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1