Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Зоряні перемички показують: розвиток ранніх галактик у Всесвіті відбувався набагато швидше, ніж вважалося раніше

24 квітня 2024

Ранні галактики були не такими хаотичними і розвивалися набагато швидше, ніж вважали астрономи раніше.

 

Це випливає з результатів дослідження, яке «озирнулося» на понад десять мільярдів років назад. Міжнародна група астрономів під керівництвом науковців з Даремського університету, Великобританія, використала космічний телескоп Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST), щоб знайти докази формування в галактик барів [Бар галактики (англ. bar — перемичка) — складова багатьох спіральних і неправильних галактик, яка лежить у площині диска і має вигляд витягнутого ущільнення із зір і міжзоряного газу.], коли Всесвіту було лише кілька мільярдів років. Результати дослідження опубліковано в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Докладніше:

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 10 09 18 mКосмічний апарат NASA «Юнона» (Juno) встановив особливості сильного магнітного поля на Юпітері, виявивши дивовижну асиметрію між північною та південною півкулями. На основі отриманих даних науковці планують укласти докладну мапу магнітного поля планети. Це має допомогти отримати нові уявлення про те, що відбувається в надрах газового гіганта.

 

Юпітер має найпотужніше магнітне поле серед усіх планет Сонячної системи. Воно приблизно в 20 000 разів сильніше, ніж у Землі. «Юнона» вивчає це магнітне поле під час зближення з планетою після прибуття до неї в липні 2016 року. Зонд проходить повз Юпітер на відстані 4000 кілометрів кожні 53 дні, рухаючись навколо нього по витягнутій орбіті.

 

news 10 09 18 1v

 

Ілюстрація стандартного магнітного поля на Юпітері. Силові лінії такого поля простягаються від північного до південного полюсів планети. Нові вимірювання, виконані космічним апаратом NASA «Юнона», свідчать: поле має набагато складнішу конфігурацію, ніж показане на світлині. Фото з сайту www.space.com.

 

«Ми з’ясували, що магнітне поле Юпітера відрізняється від усіх інших відомих магнітних полів планет», — написали в статті, оприлюдненій в журналі Nature, автори на чолі з Кімберлі Муром (KimberlyMoore) з Гарвардського університету. Як і в Землі, магнітне поле Юпітера має основні північний та південний полюси, що не збігаються з полюсами, через які проходить вісь обертання планети. Але, якщо південний магнітний полюс газового гіганта є відносно впорядкованим, то північний полюс має одну вузьку магнітну пляму в районі з хаотично розміщеними позитивними та негативними ділянками магнітного поля. Окрім цього на планеті є ще один великий магнітний «південний полюс» поблизу екватора. Дослідники в своїй статті називають цю екваторіальну ділянку «великою блакитною плямою», на відміну від вихору Велика Червона Пляма на планеті. (Синій колір часто використовують для позначення на діаграмах негативної складової магнітного поля.)

 

Науковці вважають, що магнітне поле Юпітера, ймовірно, спричиняє рух маси водню в глибині планети. За високого тиску цей газ набуває властивостей рідкого металу, який може проводити електрику та генерувати магнітне поле внаслідок руху. Тепло в надрах планети, що залишилося від часу формування Юпітера в ранню історію Сонячної системи, створює конвективні потоки, які рухають рідину — не кажучи вже про гази в атмосфері, що призводить до утворення в ній потужних хмар і циклонів.

 

Конвекція в залізному ядрі Землі також породжує магнітне поле нашої планети, але поле Землі набагато простіше: переважно позитивне на одному полюсі, переважно негативне на другому, без особливих, відмінних від інших, ділянок.

 

news 10 09 18 2v

 

Нові дані від космічного апарата NASA«Юнона» вказують на суттєву неоднорідність магнітного поля Юпітера, ніж очікували науковці. Воно має, зокрема, «синю пляму» південної полярності поблизу екватора планети. Фото з сайту www.space.com.

 

Це дивне магнітне поле Юпітера — натяк на те, що відбувається всередині планети. Дослідники вважають, що ядро планети може бути більшим і не таким твердим, як вважали раніше, або стійкі шари рідини в надрах Юпітера спричинили такий розподіл всередині планети, що змінило її потік. Стан поля планети може — хоча науковці вважають, що це малоймовірно, — вказувати на процес зміни полярності магнітного поля.

 

Шляхом моделювання різних можливих сценаріїв в надрах Юпітера та магнітних полів, що виникають в таких моделях, дослідники планують шукати варіант, який відповідає реальному магнітному полю планети. Це дозволить з’ясувати, що відбувається в надрах Юпітера.

 

За інф. з сайту www.space.com підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1