Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Зоряні перемички показують: розвиток ранніх галактик у Всесвіті відбувався набагато швидше, ніж вважалося раніше

24 квітня 2024

Ранні галактики були не такими хаотичними і розвивалися набагато швидше, ніж вважали астрономи раніше.

 

Це випливає з результатів дослідження, яке «озирнулося» на понад десять мільярдів років назад. Міжнародна група астрономів під керівництвом науковців з Даремського університету, Великобританія, використала космічний телескоп Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST), щоб знайти докази формування в галактик барів [Бар галактики (англ. bar — перемичка) — складова багатьох спіральних і неправильних галактик, яка лежить у площині диска і має вигляд витягнутого ущільнення із зір і міжзоряного газу.], коли Всесвіту було лише кілька мільярдів років. Результати дослідження опубліковано в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Докладніше:

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

Астрономи виявили незвичайні сигнали, що надходять з напрямку центра Молочного Шляху. Радіохвилі не відповідають жодному зрозумілому нині типу змінного радіоджерела і можуть вказувати на існування нового класу зоряних об’єктів.

 

news 15 10 21 1v

 

«Найдивнішою властивістю цього нового сигналу є те, що він має дуже високу поляризацію. Це означає, що його світло коливається лише в одному напрямку, але цей напрямок обертається з плином часу», — сказав провідний автор нового дослідження, доктор філософії Цзітенґ Ван (Ziteng Wang) з Школи фізики Сіднейського університету. «Яскравість об’єкта також різко змінюється, в 100 разів, і сигнал вмикається та вимикається очевидно випадково. Ми ніколи не бачили нічого подібного».

 

Багато типів зір є змінними в електромагнітному спектрі. Завдяки величезним досягненням радіоастрономії вивчення змінних або перехідних об’єктів в радіодіапазоні електромагнітного спектра стало обширним полем досліджень, що допомагає нам розкрити таємниці Всесвіту. Пульсари, наднові зорі, зорі, що спалахують, та швидкі радіосплески — це все типи астрономічних об’єктів, яскравість яких змінюється.

 

«Спочатку ми гадали, що це може бути пульсар (дуже щільне небесне тіло зі швидким обертанням, що є кінцевим етап еволюції деяких звичайних зір) чи об’єкт, який належить до класу зір з сильними спалахами. Але сигнали з цього нового джерела не відповідають тому, що ми очікуємо від цих типів небесних об’єктів», — сказав пан Ван.

 

Цзітенґ Ван та міжнародна група дослідників, до складу якої входити вчені з австралійського національного наукового агентства CSIRO, Німеччини, США, Канади, Південної Африки, Іспанії та Франції, виявили цей об’єкт за допомогою радіотелескопа ASKAP в Західній Австралії. Подальші спостереження вони виконали за допомогою телескопа MeerKAT Південноафриканської радіоастрономічної обсерваторії.

 

news 15 10 21 2vАнтени радіотелескопа ASKAP (Australian Square Kilometre Array Pathfinder) — Австралійська дослідницька антена площею квадратний кілометр, що міститься в глибинці Західної Австралії. Фото з сайту www.nature.com.

 

Професор Тара Мерфі (Tara Murphy), науковий керівник докторської роботи Ванґа, також із Сіднейського інституту астрономії та Школи фізики, сказала: «Ми досліджували небо протягом 2020 та 2021 років за допомогою ASKAP, щоб знайти незвичайні нові об’єкти за проєктом «Змінні та повільні перехідні процеси» (Variables and Slow Transients, VAST). «Спостерігаючи центр Галактики, ми виявили об’єкт ASKAP J173608.2-321635. В цій назві, окрім назви телескопа, зазначено координати цього небесного тіла. Об’єкт унікальний тим, що спочатку він був непомітним, далі став яскравим, а потім зник і знову з’явився. Така поведінка була дуже незвичною».

 

Після виявлення шести радіосигналів від джерела протягом дев’яти місяців у 2020 році астрономи спробували виявити об’єкт у видимому світлі, але нічого не знайшли. Вони задіяли радіотелескоп Паркса і знову не змогли виявити джерело.

 

Професор Мерфі сказала: «Потім ми спробували більш чутливий радіотелескоп MeerKAT у Південній Африці. Оскільки сигнал був переривчастим, ми спостерігали його протягом 15 хвилин кожні кілька тижнів, сподіваючись, що побачимо його знову. На щастя, сигнал з’явився знову, але ми виявили, що поведінка джерела різко змінилася — джерело зникло за один день, хоча в наших попередніх спостереженнях за допомогою ASKAP це тривало кілька тижнів».

 

Спостереження за допомогою MeerKAT хоча й показали зміну поведінки радіоджерела, однак не наблизили науковців до розгадки його секрету. Співавтор Ванґа, професор Девід Каплан (David Kaplan) з Університету Вісконсін-Мілуокі, сказав: «Інформація, яку ми отримали, має деяку паралель з іншим новим класом таємничих об’єктів, відомим як «Радіозмінні процеси в центрі Галактики» (galactic center radio transients, GCRTs), зокрема й той, що отримав назву «космічний бурпер» (cosmic burper)».

 

«Хоча наш новий об’єкт, ASKAP J173608.2-321635, справді має деякі властивості GCRT, існують також відмінності. І ми все одно не розуміємо цих джерел, тому це додає загадки». Науковці планують уважно стежити за об’єктом, щоб знайти більше підказок щодо того, що це може бути.

 

«Протягом наступного десятиліття стане до ладу трансконтинентальний радіотелескоп «Антена площею квадратний кілометр» (Square Kilometer Array, SKA). Він зможе щодня створювати мапи неба високої чутливості», — сказала професор Мерфі. «Ми очікуємо, що сила цього телескопа допоможе нам розгадати таємниці, такі як це останнє відкриття, а також уможливить досліджувати в радіодіапазоні електромагнітного спектра величезні нові ділянки космосу».

 

Про відкриття об’єкта було повідомлено в Astrophysical Journal.

 

За інф. з сайту https://phys.org підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1