Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Зоряні перемички показують: розвиток ранніх галактик у Всесвіті відбувався набагато швидше, ніж вважалося раніше

24 квітня 2024

Ранні галактики були не такими хаотичними і розвивалися набагато швидше, ніж вважали астрономи раніше.

 

Це випливає з результатів дослідження, яке «озирнулося» на понад десять мільярдів років назад. Міжнародна група астрономів під керівництвом науковців з Даремського університету, Великобританія, використала космічний телескоп Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST), щоб знайти докази формування в галактик барів [Бар галактики (англ. bar — перемичка) — складова багатьох спіральних і неправильних галактик, яка лежить у площині диска і має вигляд витягнутого ущільнення із зір і міжзоряного газу.], коли Всесвіту було лише кілька мільярдів років. Результати дослідження опубліковано в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Докладніше:

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 21 03 18mБлизько 70 000 років тому, коли на Землі вже була людина, маленька червона зоря наблизилася до Сонячної системи і спричинила своєю гравітацією збурення руху комет і астероїдів. Астрономи з Мадридського університету Комплутенсе та Кембриджського університету підтвердили, що рух деяких з цих об’єктів все ще визначає така взаємодія.

 

 

news 21 03 18 1v

 

Тоді, коли сучасні люди почали залишати Африку, а неандертальці жили на нашій планеті, зоря Шольця наближалася до Сонячної системи на відстань одного світлого року. Фото з сайту www.agenciasinc.es.

 

У той час, коли сучасні люди почали залишати Африку, а неандертальці жили на нашій планеті, зоря Шольця — названа на честь німецького астронома, який її відкрив, — наближалася до Сонячної системи на відстань одного світлого року. Нині відстань до неї становить майже 20 світлових років, але 70 тисяч років тому вона ввійшла в хмару Оорта, резервуар транснептунівських об’єктів, розташованих на межі Сонячної системи.

 

Це відкриття зробила в 2015 році група астрономів на чолі з професором Еріком Мамажеком (Eric Mamajek) з університету Рочестера в США. Особливості зоряної зустрічі, найближчої з досі встановлених, були оприлюднені в The Astrophysical Journal Letters.

 

Тепер два астрономи Мадридського університету Комплутенс, брати Карлос і Рауль де ла Фуенте Маркос разом з Сверре Дж. Аарсте (Sverre J. Aarseth) з Кембриджського університету (Великобританія), проаналізувавши вперше майже 340 об’єктів Сонячної системи з гіперболічними орбітами (дуже відкриті V-подібні, а не типові еліптичні), виявили, що траєкторії деяких з них досі є наслідком проходження зорі Шольця.

 

«Використовуючи чисельне моделювання, ми розрахували радіанти або позиції на небесній сфері, з яких приходять всі ці об’єкти з гіперболічними орбітами», — пояснив Карлос де ла Фуєнте Маркос, який разом з іншими співавторами оприлюднив результати в журналі «Щомісячні повідомлення Королівського астрономічного товариства» (Monthly Notices of the Royal Astronomical Society).

 

«У принципі», додає він, «можна було б очікувати, що ці позиції будуть рівномірно розподілені в небі, особливо якщо такі об’єкти походять з хмари Оорта, однак, ми знайшли зовсім інше: статистично істотне скупчення радіантів. Їхня явно виражена концентрація з проекцією в напрямку сузір’я Близнюків є прийнятною для випадку тісної зустрічі із зорею Шольця».

 

Той момент, коли ця зоря пройшла поруч з нами, і її позиція на той час, збігаються з даними нового дослідження, а також з результатами Мамажека і його команди. «Це може бути випадковим, але малоймовірно, щоб збіг був одночасним як в місцеположенні, так і в часі», — сказав Де ла Фуєнте Маркос. Він також зазначив: їхні моделювання показують, що зоря Шольця наближалася на меншу, ніж 0,6 світлових років (у дослідженні 2015 р. її визначали як нижню межу), відстань.

 

Зіткнення із зорею 70 000 років тому «відчули» тільки ті об’єкти Сонячної системи, які були тоді найближче до неї. «Наприклад, радіант відомого міжзоряного астероїда Оумуамуа лежить в сузір’ї Ліри, дуже далеко від Близнюків, тому він не належить до виявленої концентрації», — сказав Де ла Фуєнте Маркос. Він впевнений — нові дослідження та спостереження підтвердять думку про те, що зоря пройшла близько від нас відносно недавно.

 

news 21 03 18 2v

 

Уявлення художника про зорю Шольця та її коричневого карликового супутника (на передньому плані) під час їхнього проходження повз Сонячну систему 70 тисяч років тому. Нині ці зорі перебувають на відстані приблизно 20 світлових років від нас. Сонце показано ліворуч у вигляді яскравої зорі-цятки. Фото з сайту www.agenciasinc.es.

 

Зоря Шольця насправді є подвійною зоряною системою. Її утворює маленький червоний карлик, маса якого становить близько 9% маси Сонця. Навколо нього обертається менш яскравіший коричневий карлик. Цілком імовірно, що наші предки бачили слабке червоне світло цієї зорі на нічному небі.

 

За інф. з сайту www.agenciasinc.es підготував Іван Крячко

 

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1