Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Астрономи виявили сильні магнітні поля біля чорної діри в центрі Молочного Шляху

27 березня 2024

 

Нове зображення, отримане за допомогою Телескопа горизонту подій (Event Horizon Telescope, EHT), дало змогу виявити сильні та впорядковані магнітні поля, що виходять по спіралі від краю надмасивної чорної діри Стрілець A* (Sgr A*). На новій світлині «монстра», що ховається в серці галактики Молочний Шлях, якого вперше спостерігали у поляризованому світлі, науковці побачили структуру магнітного поля, разюче схожу на аналогічну структуру в чорної діри у центрі галактики M87. Це свідчить про те, що наявність сильного магнітного поля може бути спільною ознакою всіх чорних дір. Виявлена схожість також натякає на існування невидимого струменя (джета) в Sgr A*. Результати дослідження оприлюднені в The Astrophysical Journal Letters.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 21 12 16mНайбільший у світі цифровий огляд видимого Всесвіту, що містить зображення мільярдів зір і галактик, відтепер є у відкритому доступі. Його оприлюднили науковці з міжнародного проекту Pan-STARRS. Дослідники з Королівського університету в Белфасті (Північна Ірландія), які беруть участь в проекті, зазначають — нові спостережні дані дозволять просунутися далі по шляху пізнання Всесвіту.

 

Астрономи і космологи протягом чотирьох років використовували 1,8-метровий телескоп, встановлений на вершині Галеакала острову Мауї (архіпелаг Гаваї), для багаторазових спостережень і фотографування зоряного неба (оглядали три чверті небесної сфери).

 

news 21 12 16v

 

Стиснуте зображення всього неба, як його видно з Гавайської обсерваторії Pan-STARRS1, є результатом півмільйона 45-секундних експозицій, отриманих протягом чотирьох років. Зображення подано у формі мапи зоряного неба, як мапи Землі, але без південної частини. Диск Молочного Шляху має виглядає жовтої дуги, а пилові прожилки — як червонувато-коричневі нитки. Тло зображення утворює світло мільярдів слабких зір і галактик. Якщо це зображення друкувати з повним розділенням, то його довжина становитиме майже 2,5 км. Фото з сайту www.sciencedaily.com.

 

Три мільярди джерел

 

Дані, які вміщено в огляд Pan-STARRS1, стосуються трьох мільярдів окремих джерел, зокрема зір, галактик й інших космічних об’єктів. Цей величезний обсяг інформації має розмір два петабайти (в одиницях пам’яті комп’ютерів) — що еквіваленто одному мільярду селфі або стократному обсягу змісту Вікіпедії.

 

Базою проекту Pan-STARRS є Інституту астрономії Гавайського університету, який готує дані разом з Науковим інститутом Космічного телескопа в Балтиморі (США). Також у проекті беруть участь Королівський університет у Белфасті, університети Дарема й Единбурга за сприяння NASA і Національного наукового фонду. Фінансовий внесок Дарема становили щедре пожертвування від трасту Оґдена (the Ogden Trust) і кошти самого університету.

 

Яскраві далекі вибухи

 

Професор Стівен Смартт (Stephen Smartt) з Королівського університету в Белфасті, який очолює наукову раду Pan-STARRS1 (PS1), зауважив: «Ми працювали над цим проектом понад п’ять років і виявили як найяскравіші далекі вибухи у Всесвіті, так і близькі астероїди в Сонячній системі». «Це було фантастичне зусилля команди й тепер ми сподіваємося, що все наукове співтовариство отримає вигоду з цього вільного доступу до наших даних».

 

Цифровий огляд

 

У травні 2010 р. обсерваторія «Телескоп панорамного огляду і система швидкого реагування» (the Panoramic Survey Telescope & Rapid Response System, або Pan-STARRS), розпочала цифровий огляд неба у видимому й ближньому інфрачервоному світлі.

 

Це було перше дослідження з метою пошуку рухомих і змінних об’єктів та швидкоплинних явищ, зокрема астероїдів, які потенційно можуть загрожувати Землі. Його виконували шляхом багаторазових спостережень доступної для телескопа частини зоряного неба.

 

Доктор Кен Чемберс (Ken Chambers), директор обсерваторії Pan-STARRS в Гавайському університеті, говорить: «Дослідження Pan-STARRS1 дозволяють будь-кому отримати доступ до мільйонів зображень, а також бази даних і каталогів, що містять точні вимірювання параметрів мільярдів зір і галактик».

 

«Огляд Pan-STARRS вже дозволив відкрити об’єкти в навколоземному просторі й поясі Койпера, одиночні планети між зорями, зареєструвати пил в трьох вимірах в нашій галактиці й виявити нові потоки зір, знайти нові вибухи зір і далеких квазарів у ранньому Всесвіті».

 

Статичне небо

 

Усі дані огляду Pan-STARRS будуть опубліковані в два етапи. Нинішній реліз отримав назву Static Sky і містить дані по середні значення положень, яскравості й кольору об’єктів, зареєстрованих на зоряному небі в окремі моменти часу.

 

У 2017 р. буде оприлюднено другий набір даних, до якого увійдуть каталоги і зображення, отримані внаслідок обробки окремих знімків ділянок неба, зроблених обсерваторією Pan-STARRS.

 

Дані огляду Pan-STARRS1 доступні в Інтернеті за адресою panstarrs.stsci.edu.

 

За інф. з сайту www.sciencedaily.com підготував Іван Крячко

 

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1