Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Астрономи виявили сильні магнітні поля біля чорної діри в центрі Молочного Шляху

27 березня 2024

 

Нове зображення, отримане за допомогою Телескопа горизонту подій (Event Horizon Telescope, EHT), дало змогу виявити сильні та впорядковані магнітні поля, що виходять по спіралі від краю надмасивної чорної діри Стрілець A* (Sgr A*). На новій світлині «монстра», що ховається в серці галактики Молочний Шлях, якого вперше спостерігали у поляризованому світлі, науковці побачили структуру магнітного поля, разюче схожу на аналогічну структуру в чорної діри у центрі галактики M87. Це свідчить про те, що наявність сильного магнітного поля може бути спільною ознакою всіх чорних дір. Виявлена схожість також натякає на існування невидимого струменя (джета) в Sgr A*. Результати дослідження оприлюднені в The Astrophysical Journal Letters.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 06 03 17mКосмічному апарату для цього довелося провести минулого тижня непердбачений програмою польоту орбітальний маневр. Зонд NASA MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN — «Еволюція атмосфери і летких речовин на Марсі») перебуває на орбіті Марса трохи більше двох років, вивчаючи верхні шари атмосфери, іоносфери й взаємодію Червоної планети з Сонцем і сонячним вітром.

 

У вівторок він увімкнув на декілька хвилин коригуючий ракетний двигун, що привело до збільшення його швидкості на 0,4 метра в секунду. Цієї невеличкої корекції виявилося достатньо, аби запобігти неминучому (впродовж наступного тижня) зіткненню апарата з величеньким (діаметром більше 20 км) небесним тілом, поцяцькованим небесними шрамами. Завдяки вжитим заходам перестороги, об’єкти пощастило розвести в часі на 2,5 хв від лобового зіткнення.

 

news 06 03 17 1v

 

Рухаючись на відстані 6000 кілометрів від поверхні Марса, Фобос підходить до своєї планети найближче, ніж будь-який інший супутник планети в Сонячній системі. Надзвичайно темна поверхня маленького «місяця» поцяткована великою кількістю кругових кратерів, довгими ланцюжками кратерів, а також дивними смугами. Зонд MAVEN отримує знімки Фобоса з найдальшої точки своєї орбіти на такій же відстані від Марса на кожній еліптичній орбіті. Фото з сайту http://lasp.colorado.edu.

 

Це перший маневр такого роду, виконаний в околицях Марса. Насправді, орбіти обох об’єктів відомі досить точно, тому побоювання стосовно подібних майбутніх ситуацій абсолютно безпідставні.

 

news 06 03 17 2v

 

Шляхи космічних зондів, які нині досліджують Марс на його орбіті. Фото з сайту http://lasp.colorado.edu.

 

MAVEN обертається навколо Марса по еліптичній орбіті, яка, своєю чергою, перетинається з орбітами ще чотирьох космічних апаратів (Mars Odyssey, Mars Express, MRO та ExoMars). Тому кількість схожих зустрічей впродовж року може сягати більше десятка. Коли орбіти перетинаються, об’єкти мають можливість зустрічатися, якщо вони прибувають в місце перетину орбіт одночасно. Ці сценарії відомі заздалегідь і їх ретельно контролює Лабораторія реактивного руху (Jet Propulsion Laboratory, LPJ) в Пасадені, штат Каліфорнія.

 

Згідно з попереднім розрахунками, MAVEN і Фобос мали хороші шанси вразити один одного в понеділок, 6 березня, моменти їх прибуття в «точку зустрічі» розділяли всього-на-всього 7 секунд. З огляду на розмір Фобоса (змодельованого заради простоти у вигляді 30-кілометрової сфери — трохи більшої від фактичного розміру супутника), вони мали високу ймовірність зіткнення, якби ніяких дій не було зроблено.

 

Головний дослідник місії MAVEN Брюс Якошко (Bruke Jakosky) з Університету Колорадо Боулдер прокоментував «запобіжну» операцію в космічному просторі вельми схильно: «Навігація JPL і виконання команд для уникнення можливості зіткнення космічного апарата MAVEN із супутником Марса Фобосом були бездоганними».

 

За інф. з сайту http://lasp.colorado.edu підготував Георгій Ковальчук

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1