Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Астрономи виявили сильні магнітні поля біля чорної діри в центрі Молочного Шляху

27 березня 2024

 

Нове зображення, отримане за допомогою Телескопа горизонту подій (Event Horizon Telescope, EHT), дало змогу виявити сильні та впорядковані магнітні поля, що виходять по спіралі від краю надмасивної чорної діри Стрілець A* (Sgr A*). На новій світлині «монстра», що ховається в серці галактики Молочний Шлях, якого вперше спостерігали у поляризованому світлі, науковці побачили структуру магнітного поля, разюче схожу на аналогічну структуру в чорної діри у центрі галактики M87. Це свідчить про те, що наявність сильного магнітного поля може бути спільною ознакою всіх чорних дір. Виявлена схожість також натякає на існування невидимого струменя (джета) в Sgr A*. Результати дослідження оприлюднені в The Astrophysical Journal Letters.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 27 03 17mСпостереження на Дуже великому телескопі (Very Large Telescope, VLT) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) дозволили виявити процес формування зір всередині потужних викидів речовини з надмасивних чорних дір в ядрах галактик. Це перші підтверджені спостереження утворення зір в таких екстремальних умовах. Відкриття має суттєво змінити наші уявлення про властивості й еволюцію галактик. Результати дослідження оприлюднив журнал Nature.

 

Група європейських астрономів під керівництвом фахівців з Великобританії скористалася приймачами MUSE (Multi Unit Spectroscopic Explorer) і X-shooter на VLT в обсерваторії ESO на горі Паранал в Чилі для дослідження двох галактик, що зіштовхуються. Об’єкт спостережень, який позначено абревіатурою IRASF23128-5919, лежить на відстані 600 мільйонів світлових років від Землі. Науковці спостерігали колосальні виверження речовини з околиць надмасивної чорної діри в ядрі галактик, яка в цій парі міститься південніше, і вперше виявили прямий доказ народження зір усередині цієї речовини [1].

 

news 27 03 17v

 

Уявлення художника про утворення зір у потужних викидах речовини з надмасивної чорної діри в ядрі галактики. Спостереження, виконані на Дуже великому телескопі Європейської південної обсерваторії, — перші підтверджені дані про утворення зір в таких екстремальних умовах. Відкриття помітно змінить наші уявлення про властивості і еволюцію галактик. Фото з сайту ESO.

 

Виверження зумовлені виділенням величезної кількості енергії в активних турбулентних центральних районах галактик. У ядрах більшості галактик містяться надмасивні чорні діри; у процесі поглинання навколишньої речовини вони розігрівають і викидають якусь її частину назовні у вигляді потужних і щільних потоків газового «вітру» [2].

 

«Астрономи давно припускали, що умови всередині таких потоків можуть виявитися придатними для утворення зір, але ніхто цього досі не спостерігав — це вкрай складне спостережне завдання», — коментує отриманий результат керівник групи Роберто Майоліно (Roberto Maiolino) з Кембриджського університету. «Наші спостереження цікаві саме тим, що вони однозначно доводять: всередині потоків речовини з чорних дір справді формуються зорі.»

 

Науковці об’єдналися з метою прямого дослідження зір і газу всередині викидів. Для цього вони використали приймачі MUSE і X-shooter— спектроскопічні інструменти світового рівня на телескопі VLT, що дало змогу виконати надзвичайно докладне дослідження випромінювання цих ділянок і визначити його джерело.

 

Відомо, що випромінювання молодої зорі змушує навколишній газ світитися особливим чином. Винятково висока чутливість приймача X-shooter дозволила групі відкинути інші можливі причини такого світіння — наприклад, ударні хвилі в газі або активність галактичного ядра.

 

Група виконала безсумнівну пряму реєстрацію новонародженого зоряного населення всередині викиду [3]. Вік цих зір становить, як оцінюють науковці, не більше кількох десятків мільйонів років. Попередній аналіз показує, що вони гарячіші й яскравіші, ніж зорі, які утворюються в не таких екстремальних середовищах, наприклад, в галактичних дисках.

 

Крім того, астрономи дослідили рух виявлених зір. Випромінювання більшості з них показує, що вони з дуже високими швидкостями рухаються в напрямках від центра галактики.Це типово для об’єктів, що перебувають в потужному потоці речовини, яка витікає з ядра.

 

Співавтор роботи Елен Расселл (Helen Russell) з Інституту астрономії в Кембриджі (Великобританія) додає: «Зорі, які формуються в потоках вітру поблизу галактичного центра, можуть сповільнювати рух і навіть змінити його в напрямку на центр, але зорі, які утворюються у викиді, зазнають меншого гальмування і навіть можуть назавжди залишити свою галактику.»

 

Відкриття обіцяє цікаві наслідки для розвитку деяких галузей астрофізики, наприклад, для вирішення питання про те, як галактики набувають певної форми [4]; як відбувається збагачення міжгалактичного простору важкими елементами [5] і де, навіть, може виникати поки не пояснене космічне інфрачервоне фонове випромінювання [6].

 

Майоліно дивиться в майбутнє з оптимізмом: «Якщо, як передбачають деякі теорії, в більшості викидів з ядер галактик справді відбувається зореутворення, то ми отримаємо абсолютно новий сценарій галактичної еволюції.»

 

Примітки

 

[1] Темп зореутворення у викидах дуже великий: за оцінкою астрономів щороку формується приблизно 30 сонячних мас, що становить понад чверть загального зореутворення у всій системі галактик, які зіштовхуються.

 

[2] Викиди газу з центральних районів призводять до того, що запаси газу в галактиці зменшуються, і це, можливо, є причиною припинення зореутворення в галактиках зі зростанням їхнього віку. Хоча, мабуть, енергію викидам дають масивні центральні чорні діри.Також можливо, що зоряний вітер породжують Наднові, які спалахують в ділянці довкола галактичних ядер, де відбувається спалах зореутворення.

 

[3] Доказами цього послужило визначення характерних ознак молодого зоряного населення і розподілу швидкостей, що відповідає моделі формування зір у потоці речовини, яка рухається з великою швидкістю.

 

[4] Спіральні галактики мають виразну дискову структуру з опуклим потовщенням — балджем в центральній частині. У них також є гало — протяжна дифузна сферична хмара, яка оточує диск. Еліптичні галактики складаються переважно зі сфероїдальних компонент. Зорі, викинуті з диска з великою швидкістю, можуть породжувати такі структурні особливості.

 

[5] Питання про те, як відбувається збагачення простору між галактиками (міжгалактичного середовища) важкими елементами, залишається досі відкритим. Відкриття зір, які народжуються з викидів, може його прояснити. Якщо вони залишають свою галактику і потім вибухають як наднові, то важкі елементи з їх надр потраплять в міжгалактичне середовище.

 

[6] Космічне фонове інфрачервоне випромінювання, схоже з відомим мікрохвильовим «реліктовим» фоном, — це слабке світіння в ближній інфрачервоній ділянці спектра, що приходить з усіх напрямків на небі. Його походження досі не пояснене. Існування популяції зір, які народилися всередині витікань з ядер галактик і викинутих цими потоками в міжгалактичний простір, могло б допомогти розгадати цю загадку.

 

За інф. з сайту www.eso.org підготував Георгій Ковальчук

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1