Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Величезне злиття: дослідження виявило докази походження надмасивної чорної діри в центрі Галактики

07 вересня 2024

 

Походження надмасивних чорних дір, маса яких у мільйон разів перевищує масу Сонця і які містяться в центрі більшості галактик, залишається однією з найбільших космічних таємниць.

 

Тепер дослідники з Центру астрофізики Невади (NCfA) при Університеті Невади в Лас-Веґасі (UniversityofNevada, LasVegas; UNLV) виявили переконливі докази того, що надмасивна чорна діра в центрі нашої галактики Молочний Шлях, відома як Стрілець A* (SgrA*), ймовірно, є результатом космічного злиття.

Докладніше:

Суперкомп’ютерне моделювання пояснює рентгенівське випромінювання чорних дір

24 серпня 2024

Дослідники з Гельсінського університету досягли успіху в тому, чого прагнули з 1970-х років: пояснили рентгенівське випромінювання з навколишнього середовища чорної діри.

 

 

Завдяки докладному суперкомп’ютерному моделюванню, дослідники з Гельсінського університету змоделювали взаємодію між випромінюванням, плазмою та магнітними полями навколо чорних дір. Було виявлено, що хаотичні рухи, або турбулентність, спричинені магнітними полями, нагрівають локальну плазму і змушують її випромінювати.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

Інженери NASA працюють над тим, щоб продовжити експлуатацію славетного космічного телескопа. Спостереження, згідно з очікуваннями, мають відновити з середини червня.

 

news 10 06 24 1v

 

Щоб космічний телескоп імені Габбла міг розвертатися у космічному просторі, наводитися та стежити за об’єктами, потрібні інструменти, відомі як гіроскопи. Але ці важливі складові також є найвразливішим елементом поважної обсерваторії. Протягом кількох останніх місяців один із трьох гіроскопів телескопа, що залишилися, не працює. Зараз інженери NASA мудрують над тим, щоб телескоп функціонував тільки з одним гіроскопом.

 

«Габбл» був запущений 34 роки тому і на його облавку було шість гіроскопів. П’ять ремонтних місій, здійснених на космічних човниках США, дали змогу підтримувати телескоп протягом багатьох років, зокрема й завдяки заміні за потреби гіроскопів. Остання з цих місій (STS-125) відбулася в 2009 р. за допомогою космічного корабля багаторазового використання «Атлантіс». Під час цієї місії телескоп отримав шість абсолютно нових гіроскопів. Однак три з них вийшли з ладу за останні роки. А 24 травня, після періодичних проблем протягом попередніх місяців, «Габбл» знову ввійшов у «безпечний режим», бо один із трьох гіроскопів, що залишилися, почав передавати в центр управління польотом несправну телеметрію.

 

news 10 06 24 2v

Під час останньої місії з ремонту «Габбла» астронавти замінили гіроскопи. Авторські права на зображення: NASA. Фото з сайту https://skyandtelescope.org.

 

Несправний гіроскоп зазнає так званого насичення: це означає, що він досяг максимального значення кута повороту, незалежно від того, як швидко він насправді рухається. Інженери спробували скинути помилку несправного гіроскопа, але проблема повернулася. На щастя, «Габбл» може працювати з одним гіроскопом — таку можливість перевірили протягом короткого часу в 2008 році; однак оптимально мати два. Тепер інженери планують перевести один із хороших гіроскопів, що залишився, у сплячий режим (зробити його резервним) і працювати з телескопом у режимі «одного гіроскопа».

 

Датчики відстеження положення зір і Сонця, а також магнітометри стануть на зміну резервному гіроскопу. Магнітометри, наприклад, можуть дати змогу визначати орієнтацію телескопа відносно магнітного поля Землі.

 

«NASA очікує, що “Габбл” і далі робитиме відкриття протягом цього десятиліття і, можливо, у наступному, співпрацюючи з іншими обсерваторіями, такими як космічний телескоп агентства Джеймс Вебб, на благо людства», — заявило агентство в нещодавньому прес-релізі. Операції місії наразі коштують близько 95 мільйонів доларів США на рік, хоча бюджетний запит на 2025 фінансовий рік вимагає зменшення до 89 мільйонів доларів.

 

Однак у нового режиму роботи є недоліки: він обмежить швидкість наведення телескопа та не дасть йому змоги відстежувати цілі, розташовані в межах орбіти Марса, хоча такі спостереження «Габбл» виконував нечасто. Розворот телескопа для виявлення швидкоплинних подій і нових об’єктів також тепер, здебільшого, не розглядають. Можливо, що більш важливо, загальна ефективність спостережень телескопа впаде на 12 %: з 85 орбіт спостережень щотижня до 75. (Кожна орбіта триває близько 90 хвилин.)

 

Телескоп перебуває в безпечному режимі з кінця травня і буде в ньому до часу, доки інженери та науковці зможуть перевести його на новий режим з одним гіроскопом. Це має статися до середини червня поточного року.

 

 

Спадщина «Габбла»

 

Звісно, як і в будь-якій довгостроковій космічній місії, «Габбл» не застрахований від проблем. Невдовзі після запуску в 1990 році з’ясувалося, що телескоп має несправну оптику. Це змусило встановити у 1993 р. на ньому систему коригувальних лінз космічного телескопа COSTAR (Corrective Optics Space Telescope Axial Replacement).

 

І після встановлення COSTAR «Габбл» став «іконою» сучасної астрономії, допомігши виховати нове покоління професійних астрономів. Культурна цінність «Габбла» полягає в тому, що такі зображення, як «Стовпи Творіння» та «Глибоке поле Габбла», прикрашають усе: від науково-фантастичних картин до чашок для кави.

 

news 10 06 24 3v

Ліворуч на світлині — культове зображення від «Габбла» зоряних «ясел» у центрі туманності Орла (M16) було названо «Стовпами творіння». Праворуч — глибоке поле «Габбла» фіксує світло галактик, яке подолало до Землі відстань у мільярди світлових років. Авторські права на зображення: NASA/ ESA / STScI / AURA. Фото з сайту https://skyandtelescope.org.

 

«Очікуємо, що “Габбл” працюватиме до кінця цього десятиліття, — сказав Клер Андреолі (Claire Andreoli) з Центру космічних польотів імені Ґоддарда NASA. — Згідно з прогнозами, телескоп увійде в атмосферу Землі лише в середині 2030-х років».

 

SpaceX запропонувала відправити місію Crew Dragon, щоб в рамках програми компанії Polaris підняти орбіту космічного телескопа. Під час останньої місії з обслуговування астронавти встановили стикувальний кронштейн саме для такого майбутнього непередбаченого випадку, і NASA навіть вивчило доцільність цього варіанту в Угоді про космос, підписаній у 2022 році. Однак представники NASA заявили, що агентство наразі не розглядає жодних планів, щоб здійснити таку місію.

 

«Наша оцінка “Габбла” все ще свідчить про дуже високу надійність», — сказав Патрік Крауз (Patrick Crouse) з Центру космічних польотів імені Ґоддарда NASA на прес-брифінгу. «Ми не бачимо, що телескоп закінчує свою роботу; ми справді вважаємо, що це дуже потужна обсерваторія, готова до занять захопливою наукою».

 

«Габбл» довів, що він є оригінальною «дитиною, яка повертається». Незважаючи на цю невдачу, ви все ще можете очікувати, що за допомогою Космічного телескопа імені Габбла буде виконано багато наукових досліджень у найближчі роки.

 

За інф. з сайту https://skyandtelescope.org підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1