Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Зображення Сонця з високою роздільною здатністю показують, як спалахи впливають на його атмосферу

20 жовтня 2024

 

Сонячні спалахи — це дивовижна річ, яка має глибокий вплив на те, що астрономи називають «космічною погодою». Ці події змінюються залежно від 11-річного циклу активності Сонця, вивільняючи в космос величезну кількість випромінювання в усьому електромагнітному спектрі (від ультрафіолетового до рентгенівського). Наслідки спалахів земляни спостерігають з незапам’ятних часів, зокрема полярні сяйва у високих широтах, але предметом вивчення та прогнозування вони є лише близько півтора століття. Однак про ці драматичні події науковці ще багато чого не знають.

Докладніше:

Астрономи виявили, що дані від «Вебба» суперечать моделям реіонізації

11 жовтня 2024

 

Реіонізація — це критичний період, коли перші зорі та галактики змінили фізичну структуру свого довкілля, а згодом і всього Всесвіту. Загальноприйняті теорії стверджують, що ця епоха закінчилася приблизно через 1 мільярд років після Великого Вибуху. Однак, якщо розрахувати цю віху за допомогою даних спостережень космічного телескопа Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST), реіонізація завершилася б принаймні на 350 мільйонів років раніше, ніж очікували досі астрономи. Про це йдеться в новій статті, опублікованій у Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 23 01 21mНадзвичайно гарячий зовнішній шар атмосфери Сонця, корона, має зовсім інший хімічний склад, ніж холодніші внутрішні шари, і причина цього бентежить науковців десятиліттями. Одне з пояснень полягає в тому, що в середньому шарі (хромосфері) магнітні хвилі спричиняють розподіл сонячної плазми на різні компоненти. У корону проникають лише іони, а нейтральні частинки залишаються в нижчому шарі. Цей процес приводить до накопичення таких елементів, як залізо, кремній та магній у зовнішній атмосфері нашої зорі.

 

У новому дослідженні, результати якого оприлюднив The Astrophysical Journal, науковці використали спостережні дані, отримані за допомогою сонячного телескопа Данна в Нью-Мексико (США) та космічної сонячної обсерваторії Hinode і Обсерваторії сонячної динаміки NASA, щоб виявити зв’язок між магнітними хвилями в хромосфері та ділянками корони з великою кількістю іонізованих частинок.

 

news 23 01 21 vНавколоземна сонячна обсерваторія Hinode («Світанок»), якою управляє Агентство аерокосмічних досліджень Японії (Japan Aerospace eXploration Agency, JAXA). Фото з сайту JAXA.

 

Головний автор дослідження доктор Дебора Бейкер (Deborah Baker) з кафедри космосу та кліматології Університетського коледжу Лондона (UCL Space & Climate Physics) зазначила: «Різний хімічний склад внутрішнього та зовнішнього шарів атмосфери Сонця вперше виявили понад 50 років тому. Ця загадка досі є одним з невирішених питань в астрофізиці. Відмінність в складі дивовижна, зважаючи на те, що шари фізично пов’язані, а речовина в корону потрапляє з фотосфери. Тепер, завдяки унікальній комбінації наземних і космічних спостережень за сонячною атмосферою, виконаних майже одночасно, вдалося остаточно виявити магнітні хвилі в хромосфері і пов’язати їх з великою кількістю елементів у короні яких немає у внутрішній атмосфері Сонця».

 

«Визначення процесів, що формують корону, має вирішальне значення, адже ми намагаємося краще зрозуміти сонячний вітер — потік заряджених частинок, що витікає від Сонця і може пошкодити космічні апарати та інфраструктуру на Землі. Наші нові відкриття дають змогу аналізувати сонячний вітер і з’ясувати його джерело в атмосфері Сонця», — сказала Бейкер.

 

Теорію про існування магнітних хвиль — електромагнітних хвиль у плазмі та коливань іонів, що рухаються в певному напрямку, — вперше було висунуто в 1942 р. Згідно з нинішніми уявленнями ці хвилі виникають внаслідок того, що в короні щосекунди трапляються мільйони наноспалахів чи міні-спалахів.

 

Група науковців, виконуючи дослідження, простежила напрямок хвиль, моделюючи діапазон магнітних полів, і виявила, що хвилі, які відбиваються в хромосфері, ймовірно, магнітно пов’язані з ділянками корони з великою кількістю іонізованих частинок.

 

Доктор Марко Станґаліні (Marco Stangalini) з Італійського космічного агентства і Національного інституту астрофізики (Рим), учасник дослідження, зазначив: «Різниця в хімічному складі між надрами, фотосферою та короною є особливістю не лише Сонця, але й інших зір. А тому, спостерігаючи за нашою локальною лабораторією, Сонцем, ми можемо в цілому покращити розуміння Всесвіту».

 

Дослідники вважають, що їхні результати створюють основу для майбутніх досліджень, зокрема на підставі даних від космічного зонда Solar Orbiter — місії Європейського космічного агентства, яка має отримати знімки Сонця з великою просторовою роздільною здатністю. Космічний апарат, що стартував у лютому минулого року, оснащений приладами, які були запропоновані, розроблені та побудовані в Університетському коледжі Лондона.

 

За інф. з сайту https://phys.org підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1