Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Астрономи виявили сильні магнітні поля біля чорної діри в центрі Молочного Шляху

27 березня 2024

 

Нове зображення, отримане за допомогою Телескопа горизонту подій (Event Horizon Telescope, EHT), дало змогу виявити сильні та впорядковані магнітні поля, що виходять по спіралі від краю надмасивної чорної діри Стрілець A* (Sgr A*). На новій світлині «монстра», що ховається в серці галактики Молочний Шлях, якого вперше спостерігали у поляризованому світлі, науковці побачили структуру магнітного поля, разюче схожу на аналогічну структуру в чорної діри у центрі галактики M87. Це свідчить про те, що наявність сильного магнітного поля може бути спільною ознакою всіх чорних дір. Виявлена схожість також натякає на існування невидимого струменя (джета) в Sgr A*. Результати дослідження оприлюднені в The Astrophysical Journal Letters.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 03 12 20 v

 

Часто кажуть, що ми ще не виявили частинок темної матерії. Це не зовсім так. Ми не виявили частинок, носіїв холодної темної матерії, але виявили нейтрино. Ці частинки мають масу, але не сильно взаємодіють зі світлом, тому вони є формою темної матерії. Хоча нейтрино не розкривають загадку темної матерії, однак їхня роль у будові та еволюції нашого всесвіту є суттєвою.

 

 

news 03 12 20 1Можливі пояснення природи темної матерії. Фото з сайту www.universetoday.com.

 

З наявних у нас доказів темної матерії, таких як скупчення галактик і гравітаційне лінзування, ми знаємо, що більшість темної матерії має бути холодною. Це означає, що її носієм, найімовірніше, є масивні частинки. Запропоновано низку кандидатів, від екзотичних частинок, названих аксіонами, до крихітних первинних чорних дір. Поки відповіді не знайдено. Однак, хоча більша частина темної матерії має бути холодною, інша її частина, тепла або гаряча, також може відігравати свою роль у Всесвіті.

 

news 03 12 20 2Нейтрино бувають трьох типів. Фото з сайту www.universetoday.com.

 

Нейтрино — це форма гарячої темної матерії. Температура речовини визначається швидкістю її частинок. Оскільки нейтрино рухаються майже зі швидкістю світла, вони є формою гарячої матерії. Тривалий час науковці вважали, що нейтрино безмасові, і, отже, не можуть бути частиною темної матерії. Потім у 1990-х роках було виявлено, що вони мають, хоча й малу, масу. Вона така мала, що ми досі не знаємо її значення. Нам лише відомо, що нейтрино мають масу, бо нейтрино можуть змінюватися з плином часу завдяки процесу, який називають осциляції нейтрино. Це було б неможливо, якби нейтрино не мали маси і рухались зі швидкістю світла.

 

Отже, нейтрино є частиною темної матерії, але яку роль вони відіграють? Саме це питання нещодавно висвітлив у публікації the Astrophysical Journal. Автори публікації виконали комп’ютерне моделювання того, як нейтрино взаємодіють у космічному масштабі. Оскільки маса нейтрино невідома, науковці створили модель, в якій вони могли змінювати масу, щоб вивчити різні результати. Виявилося, що хоча нейтрино, зазвичай, накопичуються навколо галактик, їхня справжня поведінка в тому, щоб перешкоджати накопиченню холодної темної матерії. Значення величини такої перешкод залежить від маси нейтрино.

 

Раніше виконані дослідження показали, як маса нейтрино може вплинути на космічну еволюцію, але ця робота показує, як нейтрино можуть впливати на холодну темну матерію. Можливо, у подальшому астрономи використають скупчення галактик, щоб встановити масу нейтрино. Тобто скористаються наймасивнішими об’єктами у Всесвіті для вимірювання частинок з найменшою масою. Це яскрава ідея, яка була б дуже класною.

 

За інф. з сайту www.universetoday.com підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1